Duminică, 6 martie 2011, ora 16.30, la Teatrul Comunal din Valperga, Italia (Str. Verdi, nr. 7), va avea loc o dezbatere pe tema „România: anii ’90”, la care vor participa: Dan Lungu, Gabriela Adameşteanu şi Vasile Ernu. Moderator: Paola Zoppa. Traducătorul discuţiilor: Anita Bernacchia. Întâlnirea publicului italian cu scriitorii români va avea loc cu sprijinul şi colaborarea Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia. Festivalul „LibrInTerra” a ajuns anul acesta la a III-a ediţie şi se va desfăşura în perioada 5-6 martie 2011, în centrul istoric din Valperga, Italia.
Când a preluat, ca redactor-şef, în septembrie 1991, revista 22 a Grupului pentru Dialog Social, Gabriela Adameşteanu avea în urmă 26 de ani de muncă în edituri, ca redactor. Romanele “Drumul egal al fiecărei zile” (1975) şi “Dimineaţă pierdută” (1984) şi povestirile “Dăruieşte-ţi o zi de vacanţă” (1979) şi “Vară-primăvară” (1989) îi aduseseră cele mai importante premii naţionale, iar spectacolul, devenit clasic, realizat la Teatrul Bulandra de Cătălina Buzoianu în 1986 lărgise succesul “Dimineţii pierdute”. În mai 2005, când se reîntoarce la literatură, Gabriela Adameşteanu lasă în urmă două cărţi de publicistică – “Obsesia politicii” (1995) şi “Cele două Românii” (2000) – şi o activitate intensă dedicată independenţei presei şi democratizării societăţii româneşti. În 2003, la Editura Polirom îi apare romanul “Întâlnirea”, reeditat, în versiune definitivă, în 2007. Din 2005, când “Dimineaţă pierdută” este publicată la Gallimard, scrierile ei au fost sau urmează să fie traduse, la edituri importante, în Franţa, Spania, Statele Unite, Italia, Ungaria, Israel, Germania, Bulgaria, Rusia, Estonia, Polonia, Olanda. În 2008, Polirom a inclus cărţile Gabrielei Adameşteanu în colecţia sa de Opere. În 2010 publică romanul “Provizorat”.
Dan Lungu (n. 1969, Botoşani), conferenţiar la Catedra de Sociologie, Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi, este unul dintre cei mai apreciaţi şi mai traduşi scriitori din noua generaţie, cărţile sale fiind publicate în zece limbi: franceză, germană, italiană, spaniolă, poloneză, slovenă, maghiară, bulgară, greacă şi turcă. A făcut studii postdoctorale de sociologie la Sorbona şi este redactor al revistei Au Sud de l’Est (Paris). În 1996, iniţiază la Iaşi grupul literar Club 8. În 2001 şi 2002, redactor-şef al revistei de cultură Timpul. În 2005, face parte din grupul de scriitori români invitaţi la „Les belles étrangères”, Franţa. Romanul de debut, “Raiul găinilor” (Polirom, ediţia I, 2004; ediţia a II-a, 2007; ediţia a III-a, 2010), a fost patru luni în topul vânzărilor editurii franceze Jacqueline Chambon, iar ediţia germană a fost declarată, în decembrie 2007, cartea lunii în Germania. Cel de-al doilea roman, “Sînt o babă comunistă!” (Polirom, ediţia I, 2007; ediţia a II-a, 2010), se află în curs de adaptare cinematografică în regia lui Stere Gulea, iar versiunea franceză a cărţii a fost dublu nominalizată la Premiile Europene Jean Monnet (Franţa, 2008). Tot la Polirom a mai publicat două volume de proză scurtă, “Băieţi de gaşcă” (2005) şi “Proză cu amănuntul” (ediţia a II-a, 2008), şi romanul “Cum să uiţi o femeie” (ediţia I, 2009; ediţia a II-a, 2010). Alături de Radu Pavel Gheo a coordonat volumul colectiv “Tovarăşe de drum. Experienţa feminină în comunism” (2008), iar alături de Lucian Dan Teodorovici a coordonat “Str. Revoluţiei nr. 89” (2009). Recent a publicat romanul “În iad toate becurile sînt arse” (Fiction Ltd.). I se montează piesele “Cu cuţitul la os” (Green Hours, Teatrul Luni, 2002), “Nuntă la parter” (spectacol-lectură la Teatrul Odeon, 2003; spectacol-lectură la Teatrul Luceafărul, Iaşi, 2006, în cadrul proiectului DramatIS) şi “Vrăjitoarea pofticioasă” (piesă pentru copii, Teatrul Luceafărul, Iaşi, 2008). Piesa “La mulţi ani!, parcă aşa se spune, nu?” a fost una dintre cîştigătoarele Bursei de texte noi Dramafest, ediţia 2008. Este distins cu Premiul Societăţii Junimea pentru activitatea literară pe 1993, Premiul Editurii Nemira pentru proză scurtă (1997), Premiul USR, filiala Dobrogea, pentru debut în proză (1999), Premiul Goethe Zentrum pentru promovarea originalităţii, ca reprezentant al Clubului 8 (2001), Premiul USR, filiala Iaşi, pentru proză (2005), Premiul „Vasile Pogor”, al Primăriei Municipiului Iaşi, pentru activitatea literară (2007), Personalitatea culturală a anului (2009), Premiul USR, filiala Iaşi, pentru proză (2010). Membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Vasile Ernu este născut în URSS în 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea „Al.I. Cuza”, Iaşi, 1996) şi al masterului de Filosofie (Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă+societate. A activat în cadrul fundaţiilor Idea şi Tranzit şi al editurilor Idea şi Polirom. În ultimii ani a avut rubrici de opinie în România liberă şi HotNews, precum şi rubrici permanente în revistele Noua Literatură, Suplimentul de Cultură şi Observator Cultural. A debutat cu volumul “Născut în URSS” (Polirom, 2006; ed. a II-a, 2007), care a apărut în 2007 la editura Ad Marginem din Rusia şi în 2009 la editura KX Critique & Humanism din Bulgaria. Cartea este în curs de apariţie la editurile Akal din Spania, Hacca din Italia, LHarmattan din Ungaria şi Sulakauri din Georgia. “Născut în URSS” a fost nominalizat la Premiul de debut al revistei Cuvîntul, Premiul pentru Roman şi Memorialistică al revistei Observator Cultural şi Premiul Opera Prima al Fundaţiei Anonimul. Volumul a fost de asemenea distins cu Premiul pentru debut al României literare şi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România. Alături de Costi Rogozanu, Ciprian Şiulea şi Ovidiu Ţichindeleanu, Vasile Ernu este coordonatorul volumului “Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismăneanu” (Cartier, 2008). În 2009 publică la Polirom volumul “Ultimii eretici ai imperiului”, în curs de apariţie la editura Ad Marginem din Rusia. A publicat împreună cu Bogdan-Alexandru Stănescu volumul de publicistică: “Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc” (Polirom, 2010).
Buna ziua, tema dezbaterii de la festivalul Librinterra este: „Romania: anni ’20” , iar moderatoarea se numeste Paola Zoppi. Multumesc.