spot_img

Chitaristul José María Gallardo del Rey, invitat la Festivalul Flamenco Clasic şi Noile Genuri, ediţia a II-a

În perioada 4 februarie-8 martie 2011, în mai multe spaţii culturale din Bucureşti se va desfăşura Festivalul Flamenco Clasic şi Noile Genuri, ediţia a II-a – un eveniment dedicat tradiţiei şi actualităţii artei flamenco. Festivalul e organizat de Ambasada Spaniei în România şi Institutul Cervantes din Bucureşti. Joi, 10 februarie 2011, ora 19:00, la Sala Radio (Str. G-ral. Berthelot nr. 60-64, Bucureşti), va avea loc recitalul de chitară “Iberia”, susţinut de solistul José María Gallardo del Rey. Gazdele festivalului sunt ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti,  Ateneul RomânSala Radio şi Cinema „Elvira Popescu“.

După o primă ediţie, primită cu entuziasm de publicul bucureştean, Festivalul de Flamenco revine în Capitală sub noi auspicii; flamenco a fost declarat, alături de Cant de la Sibila din Mallorca şi castellets catalane, parte a Patrimoniului Imaterial al Umanităţii.

„Aceste programe de concert sunt mărturia omagiului meu faţă de Muzica Spaniolă, prin intermediul acelui intrument de asemenea reprezentativ pentru ea, Chitara. Ca muzician şi spaniol, nu puteam şi nici nu voiam să fac abstracţie de o serie de aliaţi care urmau să mă plaseze încă şi mai mult la locul meu: acei aliaţi care se regăsesc în tehnica atât de bogată şi plină de imaginaţie a chitarei flamenco şi în atâtea secole de muzică populară, acei aliaţi care stăpânesc fără drept de apel lumea ritmului şi dau naştere profilurilor muzicalităţii bazându-se pe o gamă de mijloace pe cât de atrăgătoare, pe atât de precise.

Sunt, în egală măsură, decorul întâlnirii muzicianului format în sălile de curs cu celălalt muzician, fascinat de magia nopţilor flamenco.

Cât priveşte repertoriul, am ales un program care traversează mai multe secole de muzică spaniolă şi-mi dă posibilitatea să mă apropii de ea nu doar ca interpret, ci şi ca autor al transcrierilor şi lucrărilor originale şi-mi îngăduie, într-un sfârşit, să fac o trecere prin diferite tehnici şi tradiţii interpretative.“, a spus José María Gallardo del Rey.

Chitaristul José María Gallardo del Rey, a cărui carieră a început la vârsta de 9 ani, la Sevilla, este o prezenţă constantă pe afişele sălilor de concert din lumea întreagă şi atrage ca un magnet simpatia publicului şi elogiile criticii.

Îi regăsim numele în stagiunile de concerte ale unor săli precum: Champs-Elysées, la Paris, Konzerthaus, la Vienna, Auditorium Stravinski, la Montreux, Auditorio Nacional şi Teatro Real, la Madrid, Carnegie Hall, la New York, Stockholm Concert Hall andOpera, Dublin Auditorium etc. O solidă pregătire academică îi permite să apară în scenă ca solist şi dirijor, dar şi în ipostaza de compozitor. José María Gallardo del Rey a cântat cu orchestre renumite ale lumii şi sub bagheta unor dirijori ca Ros Marbá, García Asensio, García Navarro, Philippe Entremont, Raymond Calcraft, Leo Brouer si José Ramón Encinar. CD-ul The Trees Speak, lansat de Deutsche Grammophon, constituie un exerciţiu de virtuozitate şi o culme a carierei sale profesionale.

De la ultima întânire cu publicul bucureştean, în februarie 2010, în Sala Mare a Ateneului, când a concertat alături de ansamblul La Maestranza, José María Gallardo del Rey a obţinut  Premiul „Trujamán“ pentru Chitară în 2010, acordat în cadrul Zilelor Internaţionale  ale Chitarei de la Valencia, a concertat la Expoziţia Universală de la Shanghai 2010, pentru sărbătorirea Zilei Spaniei la Expoziţie, retransmisă la nivel internaţional, a concertat sub bagheta lui Sir Neville Mariner la Palatul Congreselor din Oviedo, iar versiunea sa pentru Concertul de Aranjuez, cu Orchestra Naţională a Spaniei, a fost aleasă să reprezinte Spania la UER. A înregistrat Habanera cu mezzosoprana Elina Garança şi Orchestra RAI de la Torino, pentru Deutsche Grammophon, şi tot cu Deutsche Grammophon, alături de grupul La Maestranza, pregăteşte înregistrarea discului My Spain, cu lucrări de Falla, Albéniz şi compoziţii proprii. Acompaniament percuţie: Roberto Vozmediano.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508