spot_img

Ana Blandiana şi Hans Bergel, în dialog la ICR Berlin

În perioada 17 – 18 februarie 2011, scriitorul german Hans Bergel va fi invitatul Institutului Cultural „Titu Maiorescu” din Berlin. În cadrul lecturii pe care o va susţine joi, 17 februarie 2011, ora 19:00, Hans Bergel va citi alături de poeta Ana Blandiana din poeziile acesteia, traduse şi publicate în volumul “Licitaţia ideilor” (Die Versteigerung der Ideen), la editura Johannis Reeg, în 2009. Tema dialogului dintre cei doi scriitori este poezia Anei Blandiana, pe care Hans Bergel a descoperit-o în anul 1962, când a fost transferat din lagărul comunist de muncă silnică de la Luciu Giurgeni de la Dunărea de Jos, la domiciul forţat din Valea Călmăţui, în estul Bărăganului. Evenimentul e realizat în colaborare cu Societatea Germană.

Vineri, 18 februarie 2011, ora 19.30, la sediul ICR Berlin „Titu Maiorescu”, Hans Bergel este din nou invitat în cadrul prezentării biografiei sale „Bărbatul fără patrie – Hans Bergel. Viaţa şi opera”, apărute în anul 2010, la Editura Frank&Timme. Autoarea cărţii, Renate Windisch-Middendorf va vorbi despre opera lui Bergel pornind de la biografia acestuia, operă ce îl arată ca un protestatar şi un partener oficial de discuţii privind minoritatea germană care trăia în România comunistă în perioada negocierilor din cadrul Conferinţei pentru securitate şi colaborare în Europa. Biografia sa stă – la fel ca şi cea a tovarăşilor săi de generaţie şi de destin – sub semnul schimbărilor istorice şi a debusolării ideologice ale secolului al XX-lea, despre care scrie în peste 40 de volume. Titlul ales de Renate Windisch-Middendof,Hans im Glück oder Der Mann ohne Vaterland” (Hans norocosul sau Bărbatul fără patrie) face referire la un manuscris pierdut al tânărului Bergel (33 de ani), pe care Securitatea l-a confiscat în 1959, la arestarea lui Bergel în România. După aproape o jumătate de secol, Bergel revine la tema vieţii sale, „Transilvania ca destin“, în romanele sale: „Wenn die Adler kommen” (Când vin vulturii – 1996) şi „Die Wiederkehr der Wölfe” (Revenirea lupilor – 2006).

Hans Bergel, născut în 1925 la Râşnov, trăieşte din 1968 la München, Germania. În România comunistă a fost arestat de trei ori pe criterii politice, iar în cadrul „Procesului grupei de scriitori germani“ (15 septembrie 1959) a fost condamnat la 15 ani de închisoare şi muncă în folosul comunităţii. A publicat 40 de volume: romane, povestiri, poezii, eseuri politice, literare, culturale şi privind istoria artei. Cele mai recente volume publicate sunt romanul “Die Wiederkehr der Wölfe“ (2006), eseul biografic despre fratele său, Erich Bergel, „Ein Musikerleben“ (2006), volumul de portretele ale unor artişti „Wegkreuzungen“ (2009) şi „Am Vorabend des Taifuns. Geschichten aus einem abenteuerlichen Leben“ (2010).

Ana Blandiana, născută în 1942 la Timişoara, în Banat, ca fiică a unui jurist şi teolog greco-ortodox, este cunoscută de decenii ca poetă de renume pe plan internaţional. A studiat Romanistică la Cluj, a fost bursieră a universităţilor din Iowa (SUA), Heidelberg şi Berlin . Poeta unui „cosmos îmblânzit” şi „rebela împotriva ipocriziei contemporanilor” a reînfiinţat în 1990 PEN România şi a pus în 1991 bazele „Academiei Civice”, care are ca ţel aflarea adevărului despre crimele comunismului, şi pe care Blandiana a condus-o până în 2001. Operele sale au fost traduse în diverse limbi şi premiate; scriitoarea e membru al mai multor academii internaţionale; trăieşte din 1967 în Bucureşti.

Renate Windisch-Middendorf, născută în Renania de Nord – Vestfalia, a copilărit în Wuppertal şi a studiat germanistica, istoria şi istoria artelor în Köln, Viena şi Tübingen. Numeroase şederi în România, ca bursieră a DAAD, a „Arbeitskreis für Siebenbürgische Landeskunde“ şi a Ministerului Educaţiei din România.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508