Vineri, 18 februarie 2011, ora 18:30, la Accademia di Romania din Roma, va avea loc vernisajul expoziţiei “Sub semnul Soarelui Dublu” a artistului Octavian Cosman. Evenimentul se va deschide în Sala de Conferinţe a Accademia di Romania prin proiectarea unui scurt film documentar pe tema “Soarelui Dublu” în opera lui Octavian Cosman şi cu lecturi de Mira Mocan, din operele poeţilor Ion Barbu şi Lucian Blaga. Expoziţia va fi prezentată de prof. Bruno Mazzoni (Universitatea Pisa). Expoziţia este deschisă publicului în perioada 18 februarie- 4 martie 2011.
Octavian Cosman a studiat pictura la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi al Arts Center Group din Londra. Pictor, scenograf şi autor de mozaicuri în special cu tematică religioasă, Octavian Cosman lucrează în prezent ca artist liber profesionist în Cluj-Napoca. Şi-a expus operele în numeroase expoziţii personale şi festivaluri internaţionale în România, Italia, Rusia, Ungaria, Scoţia, Anglia, Germania, Belgia, Spania, S.U.A.
Arta pictorului Octavian Cosman trimite la teme şi motive ce se circumscriu unei mitologii a elementelor (Soarele dublu, Acvarii, Domus, Seminţe) şi câtorva mituri cultural-civilizatoare: Iisus, Icar, Don Quijote. Artistul e un rafinat colorist în ale cărui armonii cromatice se regăseşte o vibraţie sinestezică rară, luminoasă, echilibrată.
„Soare Dublu” este titlul unui ciclu de creaţie început în anul 1984, cu doi ani înainte de catastrofa nucleară de la Cernobîl. Ca o presimţire a dezastrului uman şi ecologic, artistul a imaginat atunci un univers de o fascinantă frumuseţe, însă dominat de o anomalie neliniştitoare: prezenţa celor doi sori. Devenind de atunci un simbol central în creaţia sa, dezvoltat de-a lungul anilor în numeroase serii de lucrări precum „Apocalips” sau „Exod”, simbolul soarelui dublu poate fi emblematic pentru starea lumii noastre contemporane – un univers nu lipsit de frumusete, dar fragil, pândit în permanenţă de pericole ştiute, ori, cel mai adesea, neştiute. Un univers din care am dori uneori să evadăm, neavând, însă, unde….