Duminică, 13 februarie 2011, ora 15:00, la Clubul Țăranului din cadrul Muzeului Țăranului Român (Şoseaua Kiseleff 3, Bucureşti), va fi prezentat proiectul “Dragostea în vremea războiului. 65+”, un eveniment care pune în discuție situația actuală a vârstnicilor. Acesta conţine secțiuni precum „biblioteca vie”, demonstraţii de vals şi can-can, proiecţii de colaje filmate în perioada comunistă şi interbelică. “Dragostea în vremea războiului. 65+” face parte din proiectul „Artist și manager cultural la 16 ani”, produs de Fundația Rațiu România, voluntari și liceeni din sectorul 4 Bucureşti. Proiectul urmărește formarea unor tineri pentru a deveni viitori profesionişti performanţi, adaptabili, activi şi creativi.
Inițiat în iulie 2010, proiectul „Artist și manager cultural la 16 ani” vine în completarea educaţiei primite în licee şi îşi propune formarea unor tineri cu oportunităţi reduse, pentru ca aceștia să poată deveni viitori profesionişti performanţi, adaptabili, activi şi creativi, pregătiţi pentru o piaţă de muncă dificil de pătruns, într-un context economic instabil, prin mijloace de educaţie nonformală, ghidate de principii europene. Trei echipe de liceeni, împreună cu voluntari ai Fundației Rațiu, au creat trei evenimente culturale, cu subiect social: problema vârstnicilor, punctele forte ale sectorului 4, violența în școală. Proiectul „Artist și manager cultural la 16 ani” este creat în cadrul programului de Implicare Socială prin Artă produs de Fundația Rațiu România, București.
„Violenţa în şcoala ta” este următorul eveniment, care va avea loc în weekend-ul 19-20 februarie, care se bazează pe rezultatele unui alt proiect cu adolescenți, Muzeul Violenței Școlare, derulat de Fundația Rațiu în perioada octombrie 2009–iunie 2010.
Muzeul Violenţei Şcolare este un proiect educaţional care a vizat expunerea problemei violenţei şcolare prin încurajarea elevilor să înfrunte această problemă folosind arta ca vehicul conceptual. Şapte licee din Bucureşti au fost implicate în proiect, acesta cuprinzând dezbateri și ateliere de artă (desen, modelaj, fotografie, colaj şi audio-vizual). În urma acestor activități au rezultat produse finite care pot fi expuse.
Evenimentul „Violenţa în şcoala ta” a fost creat în jurul conceptului de violență în mediul social al elevului și a luat în considerare obiectele rezultate în urma atelierelor menționate mai sus. Printre alte surprize, vor fi folosite tehnici teatru invizibil şi demonstraţii de capoeira.
Mai multe detalii la pagina web: http://amc-16.blogspot.com