Luni, 7 februarie 2011, ora 17.00, la librăria Book Corner din Cluj, are loc a doua întâlnire din seria dezbaterilor incomode “Care-i faza cu…?”, intitulată “Care-i faza cu scrisul?”. Invitaţii care vor răspunde sunt poetul Ştefan Manasia, iar un alt răspuns la întrebare se găseşte în volumul “Raport de poliţie. Acuzaţii de plagiat şi alte moduri de a supraveghea literatura” de Marie Darrieussecq, Editura Pandora M. Întâlnirea se completează cu o dezbatere a tinerilor scriitori de la Revista Echinox şi Cercul de lectură al Colegiului Naţional George Coşbuc.
Că o acuzaţie de plagiat e o tentativă de asasinat simbolic – e de domeniul evidenţei. Dar în câte feluri poate reacţiona un scriitor în faţa unei astfel de acuzaţii? Cu furie, cu revoltă, având sentimentul nedreptăţii sau al neputinţei. Prin tăcere sau prin scandal. Marie Darrieussecq a reacţionat scriind (un) Raport de poliţie. A ales să reviziteze istoria literaturii, această ţară a literelor în care, spune ea, cuvintele, temele şi imaginaţia nu pot şi nu trebuie să devină proprietate privată. În care cărţile îşi vorbesc între ele, iar intertextualitatea e o lege nescrisă. Raport de poliţie este o carte nouă despre un obicei vechi: acuzaţia de plagiat. O practică ce are, de fapt, aceeaşi vârstă ca şi literatura.
Marie Darrieussecq s-a născut în 1969 şi a scris mai mult de zece romane, printre care: Naissance des fantomes, Bref sejour chez les vivants, Le Bebe, White. Romanul Truismes, pe care l-a publicat când avea 27 de ani, s-a bucurat de un mare succes internaţional. A fost tradus în limba română sub titlul Schimbarea la trup şi a apărut la Editura Pandora M în 2003. În 2007 a publicat romanul Tom est mort, o poveste despre durerea pe care o provoacă moartea propriului copil. Acuzată de plagiat de Camille Laurens (şi ea publicase, la aceeaşi editură din Franţa, în 1995, romanul autobiografic Philippe, în care îşi descria disperarea de a fi pierdut primul copil), Marie Darrieussecq scrie acest eseu despre acuzaţia de plagiat în istoria literaturii.
Ştefan Manasia s-a născut la 18 mai 1977, la Piteşti. Absolvent al Facultății de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca în 2000, profesor de limba și literatura română în perioada 2002-2003 în comuna Călărași, județul Cluj, este actualmente redactor al revistei de cultură Tribuna. Versuri și articole ale sale au apărut în revistele Echinox, Tribuna, Familia, Vatra, Interval, Steaua, Paradigmaș.a. A publicat volumele de poezie Amazon (Editura Tritonic, 2003; Editura Vinea, 2005), cînd TU vii. etica grunge (samizdat, 2006) şi cartea micilor invazii (Editura Cartea Românească, 2008).