La Editura Meteor Press, în cadrul colecţiei “Business”, a apărut volumul “CRASHKURS. Manual de criză” de Dirk Muller. “Crashkurs” reprezintă “Manualul de Criză” al cetăţeanului de rând, oferind cititorului posibilitatea de a afla ce este criza şi ce înseamnă ea cu adevărat. Totodată, “Manualul de criză” prezintă de ce explicaţiile şi măsurile guvernamentale sunt în cele mai multe cazuri „fumigene” şi cum ar trebui să se comporte un om simplu pentru a fi afectat cât mai puţin de evenimentele acestui tumultuos sfârşit de deceniu.
Într-o lume „nouă”, în care ordinea zilei e fixată de cuvântul „criză”, toate curiozităţile şi îngrijorările publicului sunt tratate de către politicieni, specialişti şi jurnalişti deopotrivă cu explicaţii complexe şi contradictorii, care depăşesc graniţa absurdului, ori cu măsuri de criză, care se dovedesc de cele mai multe ori neadecvate.
Cartea lui Müller este inedită în peisajul tematic, poate în primul rând pentru că autorul nu este scriitor, ci „om de acţiune”. După cum menţionează şi în prefaţa scrisă în noiembrie 2008, Müller încearcă să facă puţină lumină printre „fumigenele” cu care publicul neavizat este atacat din toate părţile. Nu într-un limbaj economic sofisticat sau cu formule laborioase, ci pe limba oamenilor cu o capacitate de înţelegere „normala”. Autorul consideră că a reuşit să furnizeze un material-„călăuză” prin sistemul financiar.
Cu umor şi explicaţii de o simplitate dezarmantă, Dirk Müller (poreclit „Mr. Dax”, deoarece este vedeta incontestabilă a Bursei din Frankfurt) face o analiză pe alocuri şocantă a situaţiei actuale, justificând într-un mod cât se poate de credibil soluţiile şi scenariile pe care le propune în final. Parcurgând fie şi rapid cartea, veţi căpăta o perspectivă nouă asupra nebuloasei economico-financiare create de mass-media şi de instituţiile cu autoritate în domeniu. Nu în ultimul rând, veţi afla ce fel de comportament trebuie să adoptaţi pentru a obţine un anumit rezultat, fie că aveţi în vedere protejarea economiilor, fie că doriţi să speculaţi „oportunităţile” care în aceste vremuri nu sunt deloc neglijabile.