La Editura Polirom, în colecţia “Biblioteca Polirom. Proză XX”, a apărut volumul “Cu sânge rece” de Truman Capote, în traducerea lui Constantin Popescu.
“Cu sânge rece” este romanul cel mai cunoscut al lui Truman Capote, cu un succes imens atât la public, cât şi la critică, lansând totodată la vremea sa un nou gen de roman, «de nonficţiune», cum l-a numit autorul.
Cartea prezintă într-un stil elegant şi bine calibrat o crimă multiplă ce a făcut furori în ziarele de la sfârşitul anului 1959: patru membri ai unei familii prospere din Kansas au fost asasinaţi în casa lor, de doi escroci mărunţi, în căutarea unui seif inexistent. Capote reconstituie minuţios ultima zi din viaţa victimelor, trecutul şi psihologia complicată a criminalilor, peripeţiile şi transformările subtile prin care trec aceştia după săvârşirea crimei şi până când sunt prinşi, judecaţi şi executaţi. Capote pătrunde cât se poate de adânc în mintea protagoniştilor săi, dezvăluindu-le motivaţiile, angoasele şi iluziile, fără să-şi exprime direct nici o poziţie morală faţă de criminali sau condamnarea lor la moarte. Autorul îşi maschează prezenţa prin adoptarea unei priviri ce analizează totul cu acelaşi interes, construind un hibrid curios, roman realist cu o structură perfect echilibrată şi reportaj ultrastilat, imaginativ în acelaşi timp. Cartea a fost ecranizată în 2005: “Capote”, în regia lui Bennett Miller, cu Philip Seymour Hoffman în rolul scriitorului.
„La prima sa ediţie, Cu sânge rece a făcut presa literară să vuiască. Ochiul reporterului despică evenimentele atât de adânc, iar întâmplările descrise şi dialogurile păreau atât de reale, încât cititorul avea impresia că se află în mijlocul acţiunii. Pentru a obţine acest efect, Capote a combinat o uriaşă muncă de documentare cu un simţ narativ ieşit din comun: rezultatul este una dintre cele mai fascinante poveşti care a văzut vreodată lumina tiparului.” (Publishers Weekly)
„Cu sânge rece este cel mai bun reportaj al unei crime din America. Lectura ei îţi îngheaţă sângele în vine şi îţi pune mintea la lucru. Rar am citit o carte mai zguduitoare.” (The New York Review of Books)