2011 este primul an în care românii sărbătoresc Ziua Naţională a Culturii. Promulgată de preşedintele României la începutul lunii decembrie a anului trecut, Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 stabileşte ziua de 15 ianuarie – ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu – ca Zi Naţională a Culturii. Cu acest prilej, la Biblioteca Judeţeană ASTRA, corpul B, sibienii sunt invitaţi vineri, 14 ianuarie 2011, începând cu ora 13:00, să participe la lansarea „Anului aniversar 2011 – 150 de ani de la întemeierea Asociaţiunii ASTRA”, manifestare organizată în colaborare de Asociaţiunea ASTRA, Complexul Naţional Muzeal ASTRA şi Biblioteca Judeţeană ASTRA.
Complexul Naţional Muzeal ASTRA marchează Ziua Naţională a Culturii prin lansarea celor mai recente publicaţii realizate în cadrul Editurii ASTRA Museum: „CIBIUNIUM 2009-2010”, „Marketingul şi educaţia în muzee”, ediţia I (coord. Dr. Ovidiu Baron, Eliza Penciu), Elemente decorative în broderia săsească. Textile de interior din colecţia Muzeului „Emil Sigerus” de Camelia Ştefan, „Răşinari. Pădurile comunale. Implicaţiile exploatărilor asupra civilizaţiei tradiţionale săteşti” de Constantin Popa.
Publicaţiile Muzeului ASTRA au un rol important în conturarea şcolii româneşti de etnomuzeologie, în individualizarea acesteia în context naţional şi internaţional. În paginile editate de-a lungul timpului au fost prezentate: etapele de dezvoltare ale muzeului sibian (de la primele proiecte realizate de Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român ASTRA, pentru înfiinţarea şi organizarea, la Sibiu, a unui muzeu al românilor din Transilvania, până la structura de astăzi a complexului constituit din Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, Muzeul Civilizaţiei Transilvane ASTRA, Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească „Emil Sigerus”, ASTRA Film, Centrul de Informare şi Documentare în Etnologie „Cornel Irimie”), rezultatele cercetărilor de teren întreprinse în diferite comunităţi româneşti, săseşti şi rome de colectivul de cercetători şi muzeografi, lucrări în care civilizaţia tradiţională este tratată din perspective multiple: documentar-ştiinţifică, muzeistică, artistică, turistică şi chiar politică.