Joi, 27 ianuarie 2011, ora 18:30, la Sala Acvariu a Muzeului Ţăranului Român (Intrarea Monetăriei nr. 3, Bucureşti), are loc vernisajul expoziţiei “Cum a fost posibil?”. Evenimentul este organizat de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Holocaustului. Expoziţia e deschisă în perioada 27 ianuarie-13 februarie 2011.
Expoziţia reuneşte lucrări pe tema Holocaustului din România, realizate de 10 tineri artişti plastici cu prilejul taberei de creaţie organizate de către de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel’, în luna august 2010, ediţia a II-a.
Expun artiştii: Alexandru Baciu, Bogdana Contraș, Mihail Coșulețu, Sarah Einik (invitată specială), Florina Niță, Maia Ștefana Oprea, Veda Popovici, Lea Rasovszky, Lelia Rus, Arnold Schlachter.
“În 2005, o rezoluţie a ONU a stabilit ca 27 ianuarie să marcheze “Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului”. La 27 ianuarie 1945, armata sovietică a eliberat lagărul de la Auschwitz, ziua devenind astfel simbolul reculegerii omenirii în amintirea exterminării celor 6 milioane de evrei, peste 300 000 de romi şi alte victime nevinovate ale barbariei Germaniei naziste, a aliaţilor sau colaboratorilor lor, a scris Alexandru Florian, director executiv al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”