Biroul de presă al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional a trimis pe adresa redacţiei AgenţieideCarte.ro, un comunicat de presă legat de sărbătorirea pentru prima dată, a Zilei Culturii Naţionale, precum şi garanţia că, în anii care vor veni, se vor lansa concursuri de proiecte culturale care să marcheze aceată zi a culturii autohtone.
“Iniţiativa unei Zile a Culturii Naţionale a venit din partea Academiei Române, a acad. Eugen Simion. Aceasta a devenit ulterior, prin voturile Senatului şi Camerei Deputaţilor, Legea privind declararea zilei de 15 ianuarie ca Ziua Culturii Naţionale, promulgată de preşedintele României, Traian Băsescu, pe data de 6 decembrie 2010.
Prin această lege, instituţiile publice sunt obligate să reflecte în mod adecvat evenimentul. În acest sens, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional va elabora, anual, un ghid de sugestii şi coordonare pentru instituţiile de cultură, astfel încât 15 ianuarie să devină o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, dar şi o zi de largă participare la proiecte culturale de interes naţional, o sărbătoare autentică pentru toţi cetăţenii României.”, a transmis biroul de presă al MCPN.
Pe 15 ianuarie 2011, din partea MCPN au fost depuse flori la monumentul lui Mihai Eminescu din faţa Ateneului Român din Bucureşti şi la mormântul poetului din Cimitirul Bellu. Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional a adresat un mesaj cetăţenilor români şi oficiali ai ministerului care au participat la diverse manifestări prilejuite de Ziua Culturii Naţionale. Tot ieri s-au vor desfăşurat câteva evenimente de referinţă care au fost sprijinite financiar de către MCPN. La Botoşani, în perioada 13-16 ianuarie, s-au sărbătorit Zilele Eminescu, ediţia a 42-a. La acest eveniment, s-a decernat Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia. La Bucureşti, a avut loc loc „Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de poezie a anului 2010” şi au fost decernate premii tinerilor scriitori afirmaţi în anul 2010. La Ploieşti, a avut loc un spectacol de muzică şi poezie românească, la care au fost invitaţi artişti, oameni de cultură, oficialităţi.
În acest an, dat fiind timpul foarte scurt de la instituire a legii, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional a permis instituţiilor din subordine să marcheze evenimentul prin iniţiative proprii, urmând ca de anul viitor să se stabilească o tematică generală, precum şi concursuri de proiecte la care să participe cât mai mulţi artişti şi oameni de cultură.