spot_img

Primăria Sectorului 2 Bucureşti, prima opţiune pentru scriitorul român!

Luni, 10 ianuarie 2011, s-a încheiat votul sondajului “Ce instituţii contează pentru scriitorul român?”, lansat de AgenţiadeCarte.ro în luna decembrie 2010. Într-o ţară în care criza economică şi, mai ales, cea spirituală fac casă bună cu triburile literare şi talibanii lor de profesie ori de ocazie, mulţi scriitori nu ştiu prea bine cine le poate sprijini proiectele literare ori evenimentele de promovare. În urma exprimării voturilor, pe primul loc al acestui top s-a situat Primăria Sectorului 2 din Bucureşti, care a întrunit 61% din voturi, urmată de Uniunea Scriitorilor din România (13%) şi Institutul Cultural Român (7%).

Primarul sectorului 2 Bucureşi, dl. Neculai Onţanu, a  făcut următoarea declaraţi pentru AgenţiadeCarte.ro:

„Îmi face o deosebită plăcere şi mă simt onorat să aflu că site-ul «Agenţia de carte» a realizat un asemenea sondaj, în care Primăria Sectorului 2 se află pe primul loc în rândul preferinţelor vizitatorilor site-ului, la întrebarea „Ce instituţii contează pentru scriitorul român?”.

Cu atât mai mult, le mulţumesc tuturor pentru faptul că au înţeles şi apreciază efortul nostru de a veni în întâmpinarea culturii, în special a cuvântului scris, prin încurajarea a numeroase lansări de carte, a unor importante sponsorizări pentru noi apariţii editoriale sau reeditări de valoare, susţinerea financiară a unor reviste de cultură sau a altor concursuri şi festivaluri literare.

De mai bine de zece ani, de când locuitorii sectorului 2 m-au ales să le reprezint interesele, am pornit de la ideea că, în afară de problemele de zi cu zi pe care administraţia locală le soluţionează (străzi reparate, blocuri reabilitate, proiecte sociale şi de dezvoltare urbană, audienţe şi întâlniri cu locuitorii), la fel de importante sunt şi activităţile culturale.

Sunt de părere că hrana sufletului este dată de cuvântul ce rămâne pentru eternitate prins între paginile cărţii, de frumuseţea ascunsă descoperită într-un tablou, de bucuria specială de a încuraja tinerele talente sau  de a le sprijini pe cele demult consacrate.

Cu siguranţă, bucureştenii şi deopotrivă vizitatorii site-ului dumneavoastră, se află printre cei care au participat de-a lungul timpului la evenimentele pe care Primăria Sectorului 2 le-a derulat şi le mulţumesc pentru votul de încredere acordat.

Aş dori în continuare să fac o scurtă trecere în revistă a principalelor activităţi în domeniul literar, desfăşurate de Primăria Sectorului 2 în cursul anului 2010:

Centrul Cultural „Mihai Eminescu” al Primăriei Sectorului 2 a găzduit cea de-a XI-a ediţie a concursului de literatură intitulat Festivalului Naţional de Creaţie „Mihai Eminescu”. Festivalul urmăreşte în fiecare an sprijinirea materială şi morală a creatorilor de literatură atât din ţară, cât şi din diaspora care nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor, toate lucrările înscrise în concurs fiind apreciate de un juriu special alcătuit.

La Primăria Sectorului 2 a avut loc cea de-a VI-a ediţia a premiilor Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti, eveniment special ce a reprezentat premierea cu sume de bani a oamenilor de cultură ale căror opere de mare valoare îmbogăţesc patrimoniul poporului român, inclusiv premiul „Opera Omnia” pentru scriitoarea Gabriela Adameşteanu.

În luna iunie, am participat la cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional „Zile şi Nopţi de Literatură” la care Primăria Sectorului 2 a oferit Premiul Festivalului, pentru un tânăr scriitor, respectiv scriitoarei din Canada, Madeleine Thien, premiu oferit cu sprijinul unor sponsori convinşi să impulsioneze activitatea literară.

Pentru al treilea an, am oferit sprijin material în cadrul Premiilor de Excelenţă ale Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă, unde am premiat reprezentanţii tinerei generaţii de intelectuali români, mai exact celor mai dedicaţi şi neobosiţi cercetători care activează în domenii de mare interes: critică literară, medicină, chimie şi arte plastice.

În baza Acordului de Colaborare pe care Primăria Sectorului 2 l-a avut în cursul anului 2010 cu Asociaţia Luceafărul de Dimineaţă, instituţia noastră a alocat lunar mijloacele financiare necesare pentru apariţia Revistei „Luceafărul de Dimineaţă”, continuatoarea  prestigiosului săptămânal „Luceafărul”, publicaţie semicentenară reprezentativă pentru cultura bucureşteană.

De asemenea, în baza Protocolului de Colaborare încheiat cu Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, susţinem apariţia lunară a Revistei „Caiete Critice”.

Primăria Sectorului 2 a acordat sprijin financiar pentru editarea următoarelor lucrări:

Album monografic „Sever Burada” de Tudor Octavian; „Gramatica de bază a limbii române” – editată de către Grupul Editorial Univers Enciclopedic Gold, la iniţiativa şi sub coordonarea domnului academician Marius Sala, Vicepreşedintele Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” şi a doamnei Marina Sala, lingvist şi cercetător la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti”; „Monografia Protoieriei 2 Capitală”, lucrare apărută cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Am obţinut din sponsorizări fondurile necesare pentru apariţia „Romanelor Hortensiei Papadat Bengescu”, ediţie integrală, editată în colecţia „Opere Fundamentale”.

În ultimii ani, în sectorul 2 funcţionează trei centre sociale care reunesc locuitori ai sectorului 2 care iubesc literatura, dar şi alte activităţi sociale. În fiecare săptămână, de exemplu, Centrul pentru Activităţi Recreative şi Inovare Ocupaţională din strada J. L. Calderon nr. 30 găzduieşte întâlniri ale Cenaclurilor literare „V.I. Popa”, „Octavian Gora”; „ProspectArt”, unde au loc zeci de lansări de carte şi dezbateri aprinse cu iubitorii de literatură.

De altfel, tocmai pentru activitatea Primăriei în domeniul culturii, am fost onorat să primesc din partea academicianului Eugen Simion „Premiul de mecenat cultural” pentru activitatea dusă în acest  domeniu, în cadrul festivităţii de decernare a premiilor Muzeului Naţional al Literaturii Române.

Preşedintele Horia Gârbea a oferit pe, 19 noiembrie 2010, primarului Neculai Onţanu, din partea Uniunii Scriitorilor din România – Asociaţia Scriitorilor Bucureşti, placheta omagială a acestei instituţii, „pentru merite excepţionale în sprijinirea culturii scrise”. Aceeaşi distincţie a fost oferită şi reprezentanţilor revistei „Săptămâna Financiară” pentru implicarea în proiectele culturale.

Pentru al şaselea an consecutiv, primarul Neculai Onţanu a fost gazda unui eveniment cultural deosebit, prilejuit de ceremonia decernării premiilor Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti, pe anul 2009.

Într-o atmosferă de efervescenţă literară, primarul Neculai Onţanu,  preşedintele Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti, domnul Horia Gârbea, academicianul Eugen Simion, Preşedintele Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă i-au premiat pe cei mai talentaţi oameni de cultură care au realizat opere de mare valoare ce continuă să dezvolte patrimoniul literar al ţării.

Primăria Sectorului 2 va continua să dezvoltă o serie de iniţiative în direcţia promovării manifestărilor culturale, care reprezintă o modalitate de modelare şi transformare a spaţiului public în vederea educării gustului pentru frumos şi implicit a percepţiei cetăţenilor Sectorului 2 asupra vieţii în comunitate.”

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508