Jurnalistul şi scriitorul Ioan T. Morar a publicat, de curând, un volum de poeme intitulat “Paloarea”, Editura Brumar. Dacă în articolele jurnalistice şi în volumele de proză se semnează Ioan T. Morar, volumele de poezie sunt semnate Ioan Morar. “Am vrut să fac o distincţie clară între poezie şi restul activităţilor mele literare sau publice, să protejez, cumva, această latură a mea”, a spus autorul. Volumul “Paloarea” va fi lansat miercuri, 26 ianuarie 2011, ora 18:30, la Clubul Ţăranului din Bucureşti. Invitaţi: Mircea Cărtărescu, Mircea Mihăieş şi Cristian Teodorescu.
„Dacă proza se poate scrie cu program (în cazul singurului meu roman de până acum, „Lindenfeld”, am reuşit să scriu în parametrii programaţi!), poezia mi se pare mai greu de supus rigorilor prestabilite. Am scris poeziile din “Paloarea” timp de şapte ani, numai şi numai atunci când m-am simţit pregătit. Nu am avut nici o presiune, nu am vrut să demonstrez nimic, nici să-mi fac planul la cărţile publicate. Nu am astfel de ambiţii în legătură cu poezia. Nu ştiu dacă se observă la lectură că e vorba de un interval destul de întins (există confraţi de o hărnicie exemplară, complexantă!), dar mie mi se pare că există o unitate stilistică şi de stare. Ştiam, imediat după ce am publicat “Neruşinarea” că următorul volum se va numi „Paloarea” şi că îl voi publica la Brumar. Asta a fost singura parte „programată”.
Eu nu cred neapărat în cantitate, mai ales în cazul poeziei. Nu cred că trebuie să scrii zeci de cărţi ca să se poată alege treizeci de poeme foarte bune. E mai interesant să te concentrezi să scrii şi să publici, la o adică, doar cele treizeci de poeme. Scuteşti cititorul de efortul extragerii pieselor remarcabile din tumultul liric inegal. Dacă ar fi să aleg numărul de cărţi de versuri care să-mi poarte semnătura, cred că m-aş opri la şapte. Deci, ar mai fi două de scris. Sau una şi o antologie.”, a declarat Ioan Morar pentru AgenţiadeCarte.ro
Autorul a mai publicat volumele: „Vară indiană” (Albatros, 1984, premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România); „Fumul şi spada” (Cartea Românească, 1989); “Şovăiala” (Brumar, 2000), premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România; „Neruşinarea” (Brumar, 2003).