În perioada 6 – 9 ianuarie 2010, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, are loc o nouă ediţie a festivalului de film de scurt-metraj “Filmul de Piatră”. Festivalul este organizat de o echipă foarte tânără de voluntari, majoritatea studenţi. Juriul – care va oferi trofeul “Filmul de Piatră” celui mai bun film din categoriile competiţonale – este format din directorul de imagine britanic David Procter, tânăra actriţă Irina Săulescu şi regizorul Copel Moscu. De asemenea, spectatorii vor vota la ieşirea din sală cel mai popular film.
În ciuda succeselor reputate de ediţiile anterioare, festivalul este subfinanţat de CNC, fiind însă sprijinit de numeroşi parteneri locali, naţionali şi internaţionali, dintre care cel mai important este Primăria Piatra Neamţ.
„Gândit ca o prelungire a vacanţei de iarnă, festivalul luptă pe două fronturi: pe de o parte, oferă cineaştilor invitaţi un loc inedit, cu o ofertă bogată de petrecere a timpului liber, din care nu lipsesc muntele, schi-ul, telegondola sau piscina; pe de altă parte, publicului nemţean, avid de filme şi evenimente culturale, i se oferă un program complex, pentru toate vârstele şi gusturile”, a declarat regizorul Andrei Dăscălescu, directorul festivalului.
Programul principal al Filmului de Piatră îl constituie competiţia de scurt-metraj, adresată exclusiv filmelor realizate de autori din România şi Republica Moldova. Un număr record de filme, 209, s-au înscris în preselecţie, totalizând aproape 16 ore de scurt-metraje. În selecţia finală sunt 9 filme de animaţie, 8 documentare, 12 experimentale, 14 de ficţiune şi 12 videoclipuri.
Pe lângă filmele din competiţie, publicului i s-au pregătit întâlniri cu programe de la festivaluri partenere din ţară şi străinătate: Animest, TIFF, Next, ShortsUp, Filminute, o selecţie de scurt-metraje nominalizate sau câştigătoare la Oscar, şi mai multe proiecţii speciale, printre care lung-metrajul “Nuntă în Basarabia” şi cel mai iubit film românesc pentru copii, “Veronica”, în regia Elisabetei Bostan.
Festivalul are şi un invitat special care, deşi nu este cineast profesionist, este cu siguranţă românul care a filmat cele mai… înalte imagini: Ticu Lăcătuşu, primul român care a urcat pe Everest, precum şi singurul care a cucerit cele mai înalte vîrfuri ale celor 7 continente. Într-un program special, alpinistul va arăta filme din expediţiile sale şi va povesti publicului despre pasiunea lui şi despre situaţii limită.
Membru al juriului, David Procter va susţine un workshop de imagine de film, în care va prezenta fragmente din lucrările sale ce includ filme documentare şi de fictiune multipremiate şi videoclipuri pentru Simian Mobile Disco şi Wild Beasts.