Una dintre noutăţile editoriale ale acestui început de an o reprezintă volumul Magdei Cârneci intitulat “FEM”, o incursiune nonconformistă în meandrele fiziologice, psihice şi metafizice ale unui personaj feminin generic. Romanul “FEM” de Magda Cârneci va apărea în colecţia “Proză” a Editurii Cartea Românească. Cocktail de genuri literare – de la povestire la poem în proză, de la jurnal de vise la mărturisire spirituală – “FEM” este o carte surprinzătoare, neobişnuită, curajoasă şi provocatoare.
O Şeherazadă contemporană îi relatează iubitului ei care o părăseşte cele mai stranii şi intime trăiri legate de creşterea ei întru feminitate. Combinaţie de povestire, poem în proză, analiză psihanalitică şi mărturie spirituală, “FEM” se vrea un fel de scriere iniţiatică, în afara genurilor literare curente, despre ce ar putea să însemne deschiderea emoţională a fiinţei umane către niveluri de sensibilitate şi de înţelegere mai puţin explorate şi cunoscute deocamdată.
„ FEM-ul Magdei Cîrneci – un concentrat itinerar epifanic, pornind de la „brusca aruncare în scenă“, trecând prin aventurile corpului dureros, prin iluminările adolescentine ale unei feminităţi matriciale şi „căderea din realitate în Realitate“, prin „schimbarea la trup“ androgină spre maturizarea viziunii, deschiderea celui de-al treilea ochi şi, în cele din urmă, fulguranta (şi intransmisibila) înţelegere a „marelui şah cu partea cealaltă“ – este o livrare de sine pentru bunul uz al celor care mai caută „o magie coerentă a lumii“.
“FEM” e cartea cărţilor de până acum ale scriitoarei, în egală măsură o carte a iluminării şi una a revelaţiei realului.”(Simona Şora)
Magda Cârneci (n.1955) a publicat mai multe volume de poezie în română: “Hipermateria”, 1980, „O tăcere asurzitoare”, 1984, „Haosmos”, 1992, „Poeme politice”, 2000. A mai publicat volume de eseuri: „Arta anilor 80.Texte despre postmodernism”, 1996, „Arts of the 1980s. Texts on Postmodernism”, 1999, „Poetrix. Texte despre poezie”, 2002. În limbi străine, a publicat volumele „Psaume”,1997, şi „Trois saisons poétiques”, 2008, în franceză; „Chaosmos”, 2004, în olandeză; „Chaosmos”, 2006, în engleză. A publicat proză în franceză în volumele colective „Paris par écrits”, 2002, şi „Le sacré aujourd’hui”, 2003. A coeditat lucrarea colectivă „Perspectives roumaines. Du postcommunisme à l’intégration européenne” (Paris, 2004) În 2007, a mai publicat „Art et pouvoir en Roumanie 1945-1989” la editura L’Harmattan din Paris.