Coaliţia Sectorului Cultural Independent a trimis joi, 13 ianuarie 2011, pe adresa redacţiei AgenţieideCarte.ro, un comunicat de presă prin care invită AFCN să comunice operatorilor culturali data lansării concursului de propuneri de proiecte culturale pentru 2011 şi suma totală disponibilă în 2011 pentru aceste proiecte, până la data de 1 martie 2011. Totodată, Coaliţia cere MCPN să scoată la concurs postul de director AFCN, conform legii, cel târziu până la data de 1 februarie 2011. Redăm, integral, textul Coaliţiei Sectorului Cultural Independent.
„În atenţia:
Dl Cristian Petcu, Director interimar, Administraţia Fondului Cultural Naţional
Dl. Mihai Ghyka, Preşedinte, Consiliul Administraţiei Fondului Cultural Naţional
Dl. Kelemen Hunor, Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional
București, 13 ianuarie 2011
Coaliţia Sectorului Cultural Independent (CSCI) invită AFCN să comunice operatorilor culturali data lansării concursului de propuneri de proiecte culturale pentru 2011 şi suma totală disponibilă în 2011 pentru aceste proiecte. Așa cum am recomandat și anterior, această dată nu poate fi mai târziu de 1 martie 2011.
În acelaşi timp, reamintim că în septembrie 2010, la invitaţia domnului Mihai Ghyka, preşedinte al Consiliului AFCN, CSCI a prezentat Consiliului şi domnului Cristian Petcu propunerile de îmbunătăţire a procedurilor de concurs, a comunicării cu operatorii culturali şi o serie de priorităţi pentru 2011, în legătură cu atribuţiile Consiliului AFCN. Aceste propuneri veneau în completarea discuţiilor purtate în data de 28 mai cu conducerea AFCN, unde a fost înaintată o listă detaliată de propuneri pentru modificarea normelor metodologice. Solicităm ca, în urma acestor discuții, atât Consiliul AFCN, cât şi directorul AFCN să se pronunţe public cu privire la modificările asumate de instituţie, conform atribuţiilor specifice, cel mai târziu până la data de 1 februarie 2011.
În iulie 2010, CSCI a primit din partea domnului Mihai Ghyka invitaţia de a propune un reprezentant în Consiliul AFCN. Propunerea CSCI a fost înaintată domnului ministru Kelemen Hunor pe data de 8 septembrie 2010. Niciun răspuns nu ne-a parvenit până în acest moment. Dorim reluarea acestei discuţii, având convingerea că un dialog permanent şi constructiv cu AFCN se bazează pe asumarea instituţională a contribuţiei sectorului cultural independent şi oferirea ocaziilor de informare şi exprimare a opiniilor în cadrul Consiliul AFCN, singura instituţie din România care sprijină proiecte culturale la nivel naţional, pe principii de competiţie şi liberă concurenţă.
Solicităm Ministerului Culturii și Patrimoniului Naţional scoaterea de urgenţă la concurs a postului de director AFCN conform legii, cel târziu până la data de 1 februarie 2011.
Reamintim că domnul Cristian Petcu se află în acest post încă din iunie 2009, fără urmarea procedurilor legale de concurs. Perioada de 1 an şi jumătate scursă din acel moment şi până în prezent nu se justifică şi atrage după sine o lipsă de legitimitate a actualei conduceri. În acelaşi fel în care în ultima perioadă a lui 2010 s-au organizat concursuri pentru ocuparea postului de director la mai multe instituţii publice de cultură din subordinea Ministerului, organizarea unui concurs este esențială şi în cazul Administraţiei Fondului Cultural Naţional. În acest sens, amintim promisiunea domnului ministru Kelemen Hunor, din mai 2010, de a scoate postul la concurs până la sfârşitul lui 2010. Considerăm că această necesitate a devenit și mai stringentă în urma derulării licitației de proiecte din 2010, care a avut o serie de probleme la diverse niveluri de organizare (tehnic – aplicația online, comisii de evaluare, bugete, derularea finanțării, etc.).
Reiterăm prin prezenta demersurile CSCI din 2010, întrucât acestea au rămas fără răspuns în termen legal din partea autorităților implicate.
Coaliția Sectorului Cultural Independent este o rețea de organizații culturale neguvernamentale, artiști și manageri culturali, care își propune să susțină și să promoveze interesele sectorului cultural privat în relație cu autoritățile publice.
SEMNEAZĂ:
Consiliul de conducere al Coaliției: Raluca Pop (banipentruarte), Miki Branişte (Colectiv A), Rariţa Zbranca (Fundaţia AltArt), Cristina Modreanu (Scena.ro), Dragoş Olea (add / Rozalb de Mura), Bogdan Georgescu (tangaProject, Inițiativa Ofensiva Generozității), Octav Avramescu (Asociaţia Jumătatea Plină)
Cosmin Manolescu (Fundația Gabriela Tudor), Ștefania Ferchedău (artsf), Alina Șerban (Centrul de Introspecţie Vizuală), Andrei Ioniță (retART / veiozaarte), David Schwartz (tangaProject), Voicu Rădescu (Green Hours), Silvia Cazacu (Banlieues d’Europ’est), Corina Bucea (Fabrica de pensule),
Maria Drăghici și Irina Gadiuta (laBOMBA – Centrul Comunitar pentru Educație și Arta Activă, Inițiativa Ofensiva Generozității), Claudiu Cobilanschi (Paradis Garaj), Vasile Ernu, scriitor, Dan Victor (Asoc. Culturala UNDA ‡ART), Suzana Dan (organizator Noaptea Galeriilor Bucureşti), Daria Dumitrescu (Asociația SABOT, Cluj-Napoca), Corina Oprea (Creative Producer, București/Stockholm), Dan Brad (pictor), Ion Gabriel Pusca (Asociația Culturală Adsum), Mircea Nicolae (artist), Minodora Irimia (Asociaţia Odaia Creativă).”