La Editura Brumar a apărut volumul “Retorica nigra” de Nicolae Jinga. “Retorica nigra” este una din cărţile pe care, după ce le citeşti, îţi dai seama că poezia nu poate să moară, cartea schimbă într-un mod rafinat dezordinea unei lumi sufocate de prost gust, ateism şi minciună.”, a scris Andrei Novac.
“Nicolae Jinga a debutat literar la 1 octombrie 1967, iar editorial, cu ciclul de versuri “Viziunea unei mirişti”, în volumul colectiv “Nouă poeţi”, Editura Cartea Românească, în anul 1984. “Retorica nigra”, volum apărut în anul 2010 este al optulea volum publicat de scriitorul Nicolae Jinga. De data aceasta, avem de a face cu un volum de poezie, scriitorul publicând până acum poezie, proză şi eseu. În cele nouăzeci de pagini ale “Retoricii nigra”, poetul îmbină rafinamentul cu luciditatea, iar acest lucru îi dă puterea de a schimba lucrurile, într-o lume în care poezia începe să dea senzaţia că se pierde. ,,Bine- ar fi să-şi reintre cumva/ tulburatele ape în matcă,/ mâlul să-şi lepede izul de hoit.”( Jumătate de veac)
“Retorica nigra” este un periplu printr-o poezie a simţurilor şi nu a unei certitudini exacte, este eliberatoare şi, în acelaşi timp, închisă, se caută şi se găseşte, se pierde şi se regăseşte, având astfel puterea să vindece şi să salveze şi, cel mai sigur, are puterea să te întoarcă întotdeauna cu faţa către Dumnezeu. ,,Viaţa cum e: bezmetică, prolixă,/ o voi reduce la ideea fixă/ de- a calchia frânturi din Dumnezeu.”/ (Viaţa cum e). În această poezie te regăseşti, asta îi dă atât profunzime, cât şi curăţenie, este o poezie actuală care te sensibilizează şi te pune pe gânduri în acelaşi timp. ,,Cere un semn acestor zile grele; /spune ce vezi în vraiştea postumă: / ,,Zidari năuci, pe şubredele schele, / pun cărămizi pe temelii de brumă.”.
Poezia lui Nicolae Jinga dă înainte de toate un sens căutării : ,,Nu ajungi nicăieri,/ dar trebuie să mergi ca şi cum ai ajunge.” (Văile Plângerii), acesta trebuie să fie ţelul oricui care are puterea esenţială de a crede şi prin asta de a înţelege că a urma un drum indiferent dacă orizontul este sau nu vizibil, înseamnă a vrea şi conştientiza că undeva adevărul învinge întotdeauna. În textele scurte, autorul dă adevărate definiţii ale existenţei: ,,Viaţa, ce-i drept, s-a scurs,/ n-am risipit- o. (Răul de pe urmă) Aceste versuri pot fi cu siguranţă, definitorii şi pentru poezia scrisă până acum de Nicolae Jinga, o poezie care există şi, astfel, nu are cum să se risipească, pentru că este o poezie adevărată.
Nicolae Jinga, prin activitatea sa culturală de până acum (în prezent, directorul Revistei Caligraf din Drobeta Turnu Severin) este o voce a poeziei care prin cărţi ca « Retorica nigra » are şansa ei, într-un moment în care pare doar să nu conteze. Mai mult decât atât, în poezia lui Nicolae Jinga, Dumnezeu există. Este cu siguranţă, unul din punctele esenţiale ale acestei poezii, un lucru care o apropie şi mai mult de adevăr, care o face să învingă. ,,Am prins rădăcini/ în pământul pământului, Domine !-/ Încetul cu- ncetul:/ aidoma ultimei comine,/ la voile niciunei pomine, / clipitei ce- ar vrea să ne domine,/ în braţe- i lăsa- vom scheletul. », a scris Andrei Novac.
As vrea sa citesc una- doua poezii ale Pr. Jinga, eventual sa aflu pretul, sa cumpar cartea. Cum se procedeaza?
Multumesc.