De curând, la Editura Fondul Europa a apărut volumul de poeme “Anarhie cu pauză de ceai”, semnat de Pavel Gătăianţu. Andra Rotaru a dialogat cu autorul, în exclusivitate pentru AgenţiadeCarte.ro, despre dimensiunile sociale pe care acest volum le propune şi despre importanţa confruntării tinerilor cu unele perioade mai puţin faste din istoria recentă a fostei Iugoslavii.
Cât de balcanic e ceaiul pe care ni-l serviţi în cel mai recent volum al dvs. de poeme, “Anarhie cu pauză de ceai”, Editura Fondul Europa?
Ceaiul balcanic e cam amărui. Dintodeauna a fost astfel, treceau doar anii. Gustul a rămas la fel.
În poemul care deschide volumul, “Mamă, povesteşte copiilor povestea cu Iugoslavia” se poate vorbi de o intensificare a rolurilor pe care o mamă le poate juca pentru copiii săi, şi, în special, de cele “istorice”. Cât de multe ştiu tinerii din ziua de azi despre evenimentele petrecute în trecutul politic recent al Iugoslaviei?
În timpul războiului din anul 1999, eram în satul natal, în apropiere de Vârţeţ, şi când se auzea vuietul avioanelor de război, mama mea tremura şi plângea, avioanele veneau dinspre România…Acest poem antologic descrie soarta românilor din Voivodina şi nu numai.
Poate o astfel de poezie să sensibilizeze tineretul asupra acestei istorii recente, pe care ei nu au trăit-o?
Cea mai grea întrebare contemporană este „Ce să spunem tineretului…”, temă pentru simpozion internaţional.
Erotismul e sublimat în poemul “Partizancă goală puşcă”, care conţine dese trimiteri la atrocităţile războiului…
Erotismul, umorul sunt prezente în creaţia mea din cauza demitizării eroilor de tot felul de care am fost şi suntem şi astăzi spălaţi pe creier.
Cum se împacă poezia cu dimensiunile politice sau sociale?
Există un site cu poeţii tineri din Bucureşti care atacă unele trăiri juvenile, individuale, ca de exemplu, ce simte o poetă când are ciclu menstrual. Aceasta este o trăire individuală, intimă, care nu mai interesează pe nimeni. Pe mine mă interesează aspectul sociologic al lucrurilor. Un sătean de-al meu a spus că noi, românii, avem cel mai mare număr de scriitori, pentru că ne este frică şi nu cutezăm să spunem direct ceea ce gândim…
De ce aţi ales ales titlul volumului “Anarhie cu pauză de ceai”?
Titlul merge foarte bine cu catastrofele lumii în care trăim
Sunteţi şi fondatorul revistei Europa, care ia pulsul noutăţilor literare atât din spaţiul sârbesc, cât şi din cel românesc şi internaţional. Ce direcţii s-au dezvoltat de la înfiinţarea sa şi până în momentul de faţă?
Revista „Europa” încearcă să ajute la coagularea unei noi elite tinere din Europa, pentru ziua de mâine. Încercăm să căutăm răspunsuri pentru noile fenomene sociale care apar sau care au apărut deja. E greu dar vrem să lăsăm o urmă în vremurile în care am trăit şi să arătăm problemele cu care ne-am confruntat.
Ce influenţe s-au păstrat în poezia dvs. din cele două culturi în care v-aţi format?
Am trăit într-un sistem social-democrat şi am avut libertatea de a gândi liber, aceasta este cea mai mare cucerire a mea în doemniul poeziei.
Ce proiecte poetice mai aveţi în derulare?
Pregătesc un volum, o antologie de autor cu o selecţie din cele 11 volume de poezie publicate în perioada de trei decenii de activitate poetică. Cartea se va numi „Hotelul Balcan”. Din cauză că după plimbarea prin Europa tot în acest hotel am rămas.
Despre Pavel Gătăianţu n-am auzit decât anul trecut de la fostul meu profesor de limba română care terminase facultatea la Timişoara. Reţin formularea „E cel mai interesant poet român din afară” Mă bucur ca s-a postat acest interviu. Imi place cum vorbeşte poetul şi am să-i caut versurile.
Cum aş putea să găsesc o carte de Pavel Gătăianţu?
Trimite-mi o adresa pe mail-ul meu si sti voi trimite cartea gratuit.Salutari Pavel Gataiantu