spot_img

„Euromorphotikon” de Caius Dobrescu

La Editura Tracus Arte a apărut volumul „Euromorphotikon” de Caius Dobrescu, în colecţia “Poezie”.

“Euromorphotikon” este o construcţie amplă, în vers liber, subintitulată de autorul ei „roman în versuri”.
Formula nu este metaforică, pentru că avem într-adevăr de a face cu o poveste complet închegată. Nu este vorba de simple nuclee epice, de simularea şi apoi disoluţia naraţiunii, de utilizarea structurilor romaneşti ca pretext pentru efuziuni lirice. Avem de-a face cu o structură epică matură, cu o compoziţie narativă complet dezvoltată, evoluând pe mai multe planuri şi prezentând personaje şi relaţii între personaje complexe sub aspect moral şi psihologic.

Titlul lucrării trimite atât la subiectul romanului, cât şi la dimensiunea tematică şi simbolică. Euro-morf înseamnă, evident, „în formă de Europa” iar acest compus terminologic pune în evidenţă trama narativă: pe o insulă imaginară din Mediterana, Aragnon, un militant radical ajuns în pragul bătrâneţii, devenit prin căsătorie stăpân al locului („prinţ”), convoacă un congres al utopienilor militanţi ai anilor 1960, congres chemat nu numai să atragă atenţia asupra erodării tuturor idealurilor Contraculturii de altădată prin birocratizarea europeană, cât şi să culmineze într-un protest simbolic, presupunând (şi aici venim la semnificaţia titlului) agregarea fizică a participanţilor într-o imagine alegorică a Europei răpită de un Zeus auto-transformat în taur. Imaginea ar urma să celebreze energiile creatoare „primare”, „cosmo-erotice”, şi să îndemne la resuscitarea lor. Altfel spus, la resurecţia pasiunilor revoluţionar-utopiene şi a viziunilor profetice, milenaristo-erotice, ale anului 1968.

Numai că mega-evenimentul în care participanţii la congres ar trebui să-şi împrumute propriile corpuri acestei alegorii a emancipării-spiritului-european-prin-repunerea-sa-în-relaţie-cu-forţele-chtoniene sfârşeşte în pur dezastru. Parlamentul iubirii universale scoate la suprafaţă o întreagă ţesătură de conflicte între ideologii, utopii, reverii. Sau între experienţe istorice şi existenţiale flagrant şi dramatic diferite: un spaţiu important este rezervat confuziei şi conflictului generate între participanţii vest- şi est-europeni. Tabloul de ansamblu este creat prin întreţeserea perspectivelor unei întregi galerii de personaje aparţinând unor ţări şi culturi diferite. Evident, nici românul nu lipseşte din această panoplie europeană, aşa cum nu lipsea niciodată din bancurile globaliste şi „trinitariene” de pe vremuri, unde îşi avea locul de necontestat alături de „un rus” şi de „un american”. Numai că aici fondul nu este comic, este tragi-comic; iar contextul nu este al Războiului rece, este al Europei unificate, deocamdată doar birocratic, din zilele noastre.

Trebuie spus că sfârşitul congresului sus-evocat înseamnă „libanizarea” insulei Aragnon. Neajungând la un consens asupra declaraţiei finale, şi nici asupra semnificaţiei experimentului lor de agregare alegoric-organică în imaginea Europei pe Taur, facţiunile utopianiste, pledând pentru un ideal aparent comun de omni-emancipare dar ajungând mereu la concluzii ireconciliabile, cad în condiţia războiului tuturor împotriva tuturor. Atmosfera generală de haos, deşi descrisă cu detalii dramatice, aminteşte totuşi, şi nu întâmplător, de finalul “Ţiganiadei” lui Ion Budai Deleanu.

Revenind la titlul romanului în versuri, să spunem că Euromorphotikon poartă în el şi alte ecouri: „erotikon”, „euro-erotikon”, „ero-morf” etc. Aceste sugestii proteice vizează nivelul tematic, care presupune nu o critică a Europei ca atare, cât a discursurilor utopiene şi a iluziei că fantasmele eliberării complete ar aduce armonia spontană între oameni, idei şi valori. Pe de altă parte, poemul vorbeşte despre necesitatea de a construi miturile moderne ale Europei, povestea unui eşec grandios al solidarităţii umane jucându-şi şansa de a deveni, prin ricoşeu, un simbol coeziv.”, a scris Caius Dobrescu.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508

StatCounter - Free Web Tracker and Counter