La Editura Humanitas Fiction, în colecţia “Raftul Denisei” va apărea volumul “Tânără în comă” de Douglas Coupland, în traducerea Iuliei Gorzo. Volumul este o cronică acidă a sărăciei spirituale din viaţa lumii contemporane prospere, surprinzând portretul unei generaţii în derivă.
Cartea urmăreşte vieţile unui grup de canadieni din clasa medie, din adolescenţa de la sfârşitul anilor ’70 până în anul 2000. În iarna anului 1979, în timpul unei pretrecerii de liceeni scăpată de sub control, Karen intră într-o comă inexplicabilă, din care nu se va trezi în primul an, când naşte, de altfel, fetiţa prietenului ei, Richard, ci după 14 ani. Prilej de a observa feluritele ratări ale foştilor ei colegi de liceu. Pam a fost un model celebru, dar s-a distrus cu droguri şi acum e make-up artist în industria cinematografică, în vreme ce prietenul ei fabrică monştri pentru filmele de groază pe care Hollywoodul le turnează în Canada. Wendy e doctor, dar n-a cunoscut niciodată iubirea, întrucât cel de care era îndrăgostită, Jared, a murit de leucemie în ultimul an de liceu. Richard şi-a crescut de bine, de rău fetiţa, dar adolescenta dă semne de revoltă.
După trezirea lui Karen, lucrurile iau o întorsătură apocaliptică. O boală misterioasă pustieşte totul, iar personajele noastre rămân singure pe lume, însoţite de vocea fantomei lui Jared, care le va da înapoi realitatea de dinainte de apocalipsă, cu condiţia să devină profeţii unei noi vârste, mai pline de sens, a omenirii.
DOUGLAS COUPLAND s-a născut în 1961, din părinţi canadieni, într-o bază NATO din Germania de Vest. Cariera şi studiile îi vor fi la fel de cosmopolite. Urmează cursurile Emily Carr Institute of Art and Design, Hokkaido College of Art and Design, Istituto Europeo di Design şi Japan American Institute of Management Science. Debutează ca jurnalist de afaceri, dar abandonează această ocupaţie în favoarea literaturii, artelor plastice (mai ales a sculpturii) şi a designului. Debutează fulminant în 1991, cu “Generation X: Tales for an Accelerated Culture”, carte-cult datorită căreia Coupland va fi comparat cu Kerouac şi Salinger. După “Generation X”, Coupland publică o serie de romane – printre care “Shampoo Planet” (1992), “Life After God” (1993), “Microserfs” (1995), “Tânără în comă (Girlfriend in a Coma”, 1997), “Miss Wyoming” (1999), “Hey Nostradamus” (2003), “jPod” (2006), “The Gum Thief “(2007), “Generation A” (2009), “Player One” (2010) – care se bucură de succes de critică şi de public.