La Editura Nemira, în colecţia “Nautilus SF”, a apărut volumul “Peregrinările lui Tuf” de George R.R. Martin, în traducerea lui Liviu Radu.
„O culegere de povestiri science-fiction foarte elegante, care tratează problemele şi relaţiile oamenilor cu tehnologia. […] Fascinantă este mai ales tema lor recurentă – posibilitatea ca un singur om să deţină putere de viaţă şi moarte asupra semenilor săi.” (Isaac Asimov’s Science Fiction Magazine)
„Peregrinările lui Tuf antologhează povestirile pitoreşti scrise de-a lungul unui deceniu despre negustorul interstelar Haviland Tuf, care schimbă în mod fundamental culturile pe care le întâlneşte.” (Publishers Weekly)
„De-a lungul seriei de povestiri, G.R.R. Martin reuşeşte să-şi modeleze treptat eroul, păstrând ideea că majoritatea problemelor cu care se confruntă Tuf sunt cauzate de propensiunea inepuizabilă a oamenilor către lăcomie şi prostie.” (Science Fiction Review)
„Cele şapte povestiri ale volumului Aventurile inginerului-ecolog Tuf sunt detaliate în, care fac trimiteri biblice încă din titluri (pentru a nu mai aminti de Arcă însăşi).” (Analog Science Fiction Magazine)
George R.R. Martin s-a născut în 1948 la New Jersey şi a absolvit jurnalismul cu summa cum laude la Northwestern University, Illinois. În anii ’70 George R.R. Martin a scris o serie de nuvele, printre care şi “Regii nisipurilor” (1979 – în pregatire la Nemira), pentru care i-au fost decernate Premiile Hugo şi Nebula, apoi a continuat cu romane SF, fantasy şi horror.
În anii ’80 a fost producător şi scenarist în televiziune, editor al seriei “Twilight Zone” la CBS Television şi producător al filmului “Beauty and the Beast”. Nuvela “Zburătorii Nopţii,” care dă şi titlul volumului publicat în anul 1985, a fost ecranizată.
În 1996 Martin a început să scrie seria fantasy “Cântec de gheaţă şi foc” (din care la editura Nemira au apărut “Festinul Ciorilor”, “Iureşul săbiilor”, “Încleştarea regilor” şi “Urzeala tronurilor”). Seria este alcătuită din şapte romane dintre care trei se află încă în stadiul de proiect (A Dance with Dragons, The Winds of Winter şi A Dream of Spring).
Seria “Cântec de gheaţă şi foc” este considerată o capodoperă a genului, după trilogia “Stăpânul inelelor” de J.R.R. Tolkien, drepturile cinematografice fiind deja achiziţionate de HBO, care intenţionează realizarea unui serial în scurt timp.
“Remembering Melodie”, “Zburătorii nopţii” şi “Sandkings” au fost, de asemenea, adaptate pentru marele ecran.
“Urzeala tronurilor” a apărut în 1996 şi a obţinut Premiul Locus în 1997, iar nuvela “Blood of the Dragon” (Sângele dragonului), care face parte din roman, a obţinut Premiul Hugo în 1997.