Miercuri, 8 decembrie 2010, ora 14.00, în Sala Senat a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Doina Uricariu va susţine o conferinţă pe tema „Memoria textului şi textul memoriei”, prilej cu care va avea loc şi o discuţie despre “Maxilarul inferior”, apărut recent la Editura Polirom. La dezbatere vor participa: Emanuela Ilie şi Loredana Opăriuc. Moderator: Bogdan Creţu. În aceeaşi zi, de la ora 18.00, la Librăria Avant-Garde (Str. Lăpuşneanu, nr.16, parter) va avea loc lansarea volumellor I şi II ale “Maxilarului inferior”. Alături de autoare vor prezenta: Lucian Vasiliu şi Ioan Holban.
Cele două volume din “Maxilarul inferior” spun povestea vieţii autoarei, a călătoriilor şi a lecturilor sale, a părinţilor săi, a Regelui Mihai şi a Reginei Ana. De asemenea, sunt evocate întâmplări şi întâlniri ale acestora cu Pan Halippa sau generalul Macici, Marie-France Ionesco, Arşavir Acterian, Alexandru Paleologu, Julia Kristeva, Emil Cioran, Nicolae Steinhardt, Doina Cornea, Marian Papahagi.
Cu un titlu inspirat de istoria personală a tatălui autoarei, care a fost rănit în al doilea război mondial la Oarba de Mureş şi şi-a pierdut mare parte din mandibulă, volumele de memorialistică ale Doinei Uricariu sunt construite asemenea unuia scris la două mâini.
Pe tot cuprinsul lor, amintirile cele mai diverse ale autoarei se alătură convorbirilor cu relevanţă istorică purtate cu Regina Ana.
Amintirile îl au în prim-plan pe tatăl autoarei, dar şi numeroasele personalităţi întâlnite, în timp ce convorbirile cu Regina Ana se constituie într-o veritabilă istorie a secolului XX european şi a caselor regale din Europa.
“Paginile cuprinse sub acest titlu surprinzător pentru o carte de amintiri şi convorbiri sunt o provocare a memoriei mele şi a celorlalţi. Aşa cum mari chirurgi au reconstituit maxilarul inferior al tatălui meu printr-o reconstrucţie chirurgicală şi estetică exemplară, şi eu am încercat să refac memoria, istoria şi o parte din romanul omului european în secolul XX, trăind liber sau în lagărul socialist. Din sute de poveşti trăite de mine şi de părinţii mei, din convorbirile de la Versoix cu Regina Ana, un om şi un martor excepţional al veacului. Din teatrul infinit al memoriei ce trece din viaţă în cărţile bibliotecilor vii pentru a putea trăi într-o singură viaţă cât mai multe vieţi. Numai aşa putem privi lumea cu cât mai multe perechi de ochi, de la cei ai furnicii la cei care o scrutează sub microscop, ca s-o vindece. De la privirea broaştei, din mâluri, la aceea a vulturului, în înălţimi, râvnită de filosof.”, a scris autoarea.
Puteti vota cartea pentru Premiul publicului pentru Gala Premiilor Observator cultural 2011
http://www.observatorcultural.ro/