Marţi, 14 Decembrie 2010, ora 19:00, la Pavilion Unicredit din Bucureşti va avea loc o dezbatere pe tema “Intelectualii şi Politica”, unde vor fi prezenţi Vasile Ernu, Ciprian Şiulea şi Costi Rogozanu.
Criza economică a făcut foarte vizibile două alte crize care erau la fel de grave şi înainte, dar care, din cauza entuziasmelor grabite şi a valurilor de bani aleatoare, erau trecute cu vederea: criza politică şi criza spaţiului public intelectual.
De ce există atât de puţină autonomie a spaţiului public intelectual? De ce este el atât de irelevant pentru politic? Cum se poziţionează unii faţă de alţii intelectualii şi oamenii politici? Ce şanse avem să schimbăm paradigma asocierii tradiţionale strânse a intelectualilor cu statul? Câtă ruptură şi câtă continuitate există, din acest punct de vedere, între comunism şi post-comunism?
Câteva întrebări la care nu există multe răspunsuri…
Vasile Ernu s-a născut în URSS în 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea Al.I.Cuza, Iaşi, 1996) şi al masterului de Filosofie (Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff şi redactor asociat al revistei Idea arta+societate. A debutat cu volumul „Născut în URSS” (Polirom 2006, 2007, 2010) care a fost tradus în mai multe limbi. În 2009 publică la Editura Polirom volumul „Ultimii eretici ai Imperiului”. Alături de C. Rogozanu, C. Şiulea şi O. Tichindeleanu este coordonatorul volumului “Iluzia anticomunismului”, Editura Cartier 2008. În ultimii ani a ţinut rubrici în România Liberă, HotNews, Noua Literatură, Suplimentul de Cultură şi Observator Cultural.
Ciprian Şiulea s-a născut în 1969 la Braşov. Profesor de ştiinţe socio-umane în perioada 1995-1999, ziarist între 2004 şi 2008, în prezent traducător. Autor al volumului “Retori, simulacre, imposture” (Compania, 2003).
Costi Rogozanu s-a născut în 1977. A absolvit Liceul „Unirea” din Focşani, specializarea informatică. A urmat cursurile Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti. I-au apărut la Editura Polirom volumul de critică “Agresiuni, digresiuni” (2006) şi culegerea de proză scurtă “Fuck the cool. Spune-mi o poveste” (2007). A coordonat împreună cu Şiulea, Ernu şi Tichindeleanu antologia “Iluzia anticomunismului”, apărută la Editura Cartier.