Luni, 27 decembrie 2010, o delegaţie a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional s-a deplasat la Constanţa pentru a debloca situaţia Teatrului de Operă şi Balet „Oleg Danovschi”. Delegaţia MCPN a fost abilitată să încheie toate demersurile pentru preluarea teatrului în subordinea ministerului, decizie luată prin HG nr. 1135/2010. Din păcate, reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa nu au semnat nici de această dată procesul de predare-primire al teatrului constănţean.
Redăm mai jos, integral, comunicatul primit din partea biroului de presă al MCPN.
“Din păcate, la Constanţa, delegaţia MCPN s-a văzut în faţa unui partener legat de mâini, întrucât Comisia de predare, comisie care a fost desemnată prin decizia preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa- Nicuşor Constantinescu- nu avea calitatea de a semna niciun document oficial. Doamna consilier juridic din Comisie a declarat textual că nu are în fişa postului atribuţia de a semna procesele verbale de predare-primire.
Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional consideră că, prin neimplicarea şi indiferenţa arătate cu această ocazie, autorităţile locale dau dovadă de lipsă de responsabilitate şi, mai mult, de sfidare la adresa culturii şi educaţiei, o sfidare, în ultimă instanţă, la adresa cetăţenilor Constanţei. Reamintim că angajaţii Teatrului de Operă şi Balet „Oleg Danovschi” nu şi-au primit de trei luni drepturile băneşti şi, cu toate acestea, au continuat să susţină reprezentaţii pentru publicul constănţean.
MCPN va continua, în pofida obstrucţiilor autorităţilor locale, să acţioneze administrativ şi, dacă va fi cazul, în Justiţie, pentru deblocarea situaţiei şi intrarea în legalitate.”, a transmis biroul de presă al MCPN.
Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” a fost înfiinţat în 2004, prin reorganizarea instituţiilor existente la acea dată. Teatrul de Operă, Balet şi Simfonic „Oleg Danovski” şi-a câştigat încă din primul moment notorietatea, prin profesionalism şi atractivitatea programelor stagiunii muzicale.
Alcătuit din Compania de Operă şi Simfonic şi Compania de Balet, Teatrul „Oleg Danovski” şi-a propus sincronizarea şi conlucrarea directă a celor trei companii în spectacole de anvergură susţinute atât în Constanţa, cât şi în oraşele judeţului, ducând astfel mesajul „Marii Muzici” în ţinutul Dobrogean, tranformându-l din ţinut al vacanţelor în „Forum cultural”.
Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” beneficiază în toate compartimentele de un potenţial artistic de mare valoare, ceea ce a făcut ca politica repertorială să cunoască un mare reviriment.
Au fost realizate premiere cu spectacolele: „Liliacul de J. Strauss (în limba româna), „Don Giovanni” şi „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart; baletele : „Giselle” de A. Adam, „Viaţă de artist” pe muzica lui J. Strauss „Peer Gynt” – muzica E. Grieg, coregrafia Gh. Koftun; „Max si Moritz” – colaj coregrafic în viziunea coregrafică a lui Godrun Schwartz. şi nenumărate Concerte simfonice.
S-au întărit legăturile artistice naţionale prin conlucrarea cu Academiile de Muzică, ai căror absolvenţi au fost invitaţi să concerteze ca solişti instrumentişti sau solişti vocali, în opere sau lucrări vocal – simfonice; cu instituţiile de operă din ţară: Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Braşov şi Craiova – ai căror prim solişti au fost invitaţi să interpreteze roluri principale în spectacole de operă: Traviata, Rigoletto, Trubadurul, Bărbierul din Sevilla, Tosca, Madama Butterfly ş.a., ducând astfel mesajul artistic constănţean în întreaga ţară.
Multe din spectacolele de operă, balet şi concerte simfonice au fost transmise integral pe posturile locale şi naţionale de televiziune.
Stagiunea camerală a teatrului a însemnat pentru prima dată conlucrarea cu Uniunea de Creaţie a Interpreţilor din România în recitaluri instrumentale, vocale şi corale.
Au fost întreprinse de către Compania de Balet turnee în ţară (în aproape toate oraşele mari) şi străinătate: Germania (2004, 2005, 2006), cu spectacolele: „Cei trei muşchetari”, „Lacul lebedelor”, Spărgătorul de nuci” şi de Compania de Operă, în Germania (2005) cu spectacolele: „Liliacul”, „Rigoletto”, şi „Don Giovanni”, Spania (2006), „Madama Butterfly” şi „Nunta lui Figaro” Olanda (2007).
Stagiunea Estivală pe care instituţia o prezintă pe scenele în aer liber din staţiunea Mamaia, „Seara vieneză, „Opera şi opereta în concert”, „Broadway to night”, „Cei trei muşchetari”, „Viaţă de artist” se bucură de o largă audienţă şi de mare succes la public şi la critica de specialitate.