spot_img

Teatrul de Operă şi Balet „Oleg Danovschi” rămâne al nimănui!

Luni, 27 decembrie 2010, o delegaţie a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional s-a deplasat la Constanţa pentru a debloca situaţia Teatrului de Operă şi Balet „Oleg Danovschi”. Delegaţia MCPN a fost abilitată să încheie toate demersurile pentru preluarea teatrului în subordinea ministerului, decizie luată prin HG  nr. 1135/2010. Din păcate, reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa nu au semnat nici de această dată procesul de predare-primire al teatrului constănţean.

Redăm mai jos, integral, comunicatul primit din partea biroului de presă al MCPN.

“Din păcate, la Constanţa, delegaţia MCPN s-a văzut în faţa unui partener legat de mâini, întrucât Comisia de predare, comisie care a fost desemnată prin decizia preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa- Nicuşor Constantinescu- nu avea calitatea de a semna niciun document oficial. Doamna consilier juridic din Comisie a declarat textual că nu are în fişa postului atribuţia de a semna procesele verbale de predare-primire.

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional consideră că, prin neimplicarea şi indiferenţa arătate cu această ocazie, autorităţile locale dau dovadă de lipsă de responsabilitate şi, mai mult, de sfidare la adresa culturii şi educaţiei, o sfidare, în ultimă instanţă, la adresa cetăţenilor Constanţei. Reamintim că angajaţii Teatrului de Operă şi Balet „Oleg Danovschi” nu şi-au primit de trei luni drepturile băneşti şi, cu toate acestea, au continuat să susţină reprezentaţii pentru publicul constănţean.

MCPN va continua, în pofida obstrucţiilor autorităţilor locale, să acţioneze administrativ şi, dacă va fi cazul, în Justiţie, pentru deblocarea situaţiei şi intrarea în legalitate.”, a transmis biroul de presă al MCPN.

Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” a fost înfiinţat în 2004, prin reorganizarea instituţiilor existente la acea dată. Teatrul de Operă, Balet şi Simfonic „Oleg Danovski” şi-a câştigat încă din primul moment notorietatea, prin profesionalism şi atractivitatea programelor stagiunii muzicale.

Alcătuit din Compania de Operă şi Simfonic şi Compania de Balet, Teatrul „Oleg Danovski” şi-a propus sincronizarea şi conlucrarea directă a celor trei companii în spectacole de anvergură susţinute atât în Constanţa, cât şi în oraşele judeţului, ducând astfel mesajul „Marii Muzici” în ţinutul Dobrogean, tranformându-l din ţinut al vacanţelor în „Forum cultural”.

Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” beneficiază în toate compartimentele de un potenţial artistic de mare valoare, ceea ce a făcut ca politica repertorială să cunoască un mare reviriment.

Au fost realizate premiere cu spectacolele: „Liliacul de J. Strauss (în limba româna), „Don Giovanni” şi „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart; baletele : „Giselle” de A. Adam, „Viaţă de artist” pe muzica lui J. Strauss „Peer Gynt” – muzica E. Grieg, coregrafia Gh. Koftun; „Max si Moritz” – colaj coregrafic în viziunea coregrafică a lui Godrun Schwartz. şi nenumărate Concerte simfonice.

S-au întărit legăturile artistice naţionale prin conlucrarea cu Academiile de Muzică, ai căror absolvenţi au fost invitaţi să concerteze ca solişti instrumentişti sau solişti vocali, în opere sau lucrări vocal – simfonice; cu instituţiile de operă din ţară: Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Braşov şi Craiova – ai căror prim solişti au fost invitaţi să interpreteze roluri principale în spectacole de operă: Traviata, Rigoletto, Trubadurul, Bărbierul din Sevilla, Tosca, Madama Butterfly ş.a., ducând astfel mesajul artistic constănţean în întreaga ţară.

Multe din spectacolele de operă, balet şi concerte simfonice au fost transmise integral pe posturile locale şi naţionale de televiziune.

Stagiunea camerală a teatrului a însemnat pentru prima dată conlucrarea cu Uniunea de Creaţie a Interpreţilor din România în recitaluri instrumentale, vocale şi corale.

Au fost întreprinse de către Compania de Balet turnee în ţară (în aproape toate oraşele mari) şi străinătate: Germania (2004, 2005, 2006), cu spectacolele: „Cei trei muşchetari”, „Lacul lebedelor”, Spărgătorul de nuci” şi de Compania de Operă, în Germania (2005) cu spectacolele: „Liliacul”, „Rigoletto”, şi „Don Giovanni”, Spania (2006), „Madama Butterfly” şi „Nunta lui Figaro” Olanda (2007).

Stagiunea Estivală pe care instituţia o prezintă pe scenele în aer liber din staţiunea Mamaia, „Seara vieneză, „Opera şi opereta în concert”, „Broadway to night”, „Cei trei muşchetari”, „Viaţă de artist” se bucură de o largă audienţă şi de mare succes la public şi la critica de specialitate.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508