Miercuri, 15 decembrie 2010, ora 18:00, la Centrul Cultural Francez din Timişoara are loc o seară dedicată celui mai celebru laureat Nobel al literaturii franceze – Albert Camus.
În 2010 se împlinesc 50 de ani de la moartea scriitorului Albert Camus, iar Centrul Cultural Francez dinTimişoara a dorit să îşi încheie activităţile printr-un omagiu adus acestuia.
„Adevărata generozitate faţă de viitor constă în a oferi totul prezentului”, a scris A. Camus
Programul serii de miercuri, 15 decembrie 2010 include lectura discursului la primirea premiului Nobel pentru Literatură, la Stockolm, în 1957; extrase de text citite de Jean-Pierre Fouque; proiecţia filmului: „Albert Camus, la tragédie du bonheur” de Jean Daniel şi Joël Calmette.
Întreaga viaţă a lui Camus este animată de căutarea fericirii provenind din voluptate şi exaltare, care invită constant la depăşire. De la şcoala din Algeria până la Premiul Nobel, de la Jurnalism la Rezistenţă, în dragoste ca în prietenie, această căutare a unui motiv pentru a trăi cu orice preţ, se regăsesc în filmul realizat de Jean Daniel si Joël Calmettes.
Seara se va încheia cu un dialog cu publicul în jurul aspectelor contemporane ale operei lui Camus.
Albert Camus s-a născut la 7 noiembrie 1913 în Algeria, şi a murit la 4 ianuarie 1960, în Franţa. Este scriitor, dramaturg, eseist şi filosof francez. A fost, de asemenea, jurnalist militant, implicat în Rezistenţă şi în luptele morale de după război. Critica adusă de acesta la adresa totalitarismului sovietic l-a anatemizat de către comunişti şi a condus la cearta sa cu Jean-Paul Sartre.
Opera lui Camus include piese de teatru, romane, nuvele, poezii şi eseuri în care acesta dezvoltă un umanism bazat pe conştientizarea absurdităţii condiţiei umane, dar şi asupra revoltei ca răspuns la absurd, revoltă care conduce la acţiune şi dă un sens lumii şi existenţei, şi „naşte apoi bucuria stranie care ne ajută să trăim şi să murim”., a scris autorul.
I s-a decernat Premiul Nobel pentru Literatură la vârsta de 44 de ani, în 1957. Influenţa sa rămâne importantă în lume.
Este de apreciat ca ne oferiti asemenea informatii si ca putem participa la asemenea evenimente de omagiere a faimosilor scriitori francezi. Felicitari!