La Timişoara, literatura şi vinul se îmbină perfect, în aceste zile de început de decembrie. Primul festival care recunoaşte inspiraţia unui astfel de mariaj, Festivalul de Literatură şi Vin, marchează sărbătorirea a cinci ani de existenţă a săptămânalului timişorean 24-FUN. Totul a pornit de la o idee a poetului şi publicistului Robert Şerban, scriitor care speră într-un eveniment anual internaţional al literaturii şi vinului. Un festival pus sub semnul regretatului poet Petre Stoica. În prima seară de Literatură şi Vin, Ioan T. Morar a lansat o nouă carte de poeme, „Paloarea”, la Editura Brumar.
Prima seară, cea de joi, 2 decembrie 2010, a strâns iubitorii de vin şi literatură în sala de spectacol a Cercului Militar din Timişoara. Un stand de carte propus de Librăria Cărtureşti i-a aşteptat pe „degustătorii” de lectură. Cei care l-au cunoscut, chiar şi numai din cărţi, şi l-au apreciat pe scriitorul Petre Stoica, au putut vizita o expoziţie-document dedicată poetului ce s-a stabilit în ultima parte a vieţii sale la Jimbolia. Volumele, revistele şi articolele despre scriitor au fost puse la dispoziţie de către Muzeul Presei din Jimbolia, instituţie naţională creată chiar de Petre Stoica. De asemenea, a fost proiectat un film document despre Petre Stoica, realizat de către Nicolae Zambori, o producţie TVR Timişoara, aflată la prima sa prezentare. Filmul a fost prefaţat de scriitorii Marcel Tolcea şi Cornel Ungureanu, care l-au evocat atât pe scriitorul, cât şi pe omul Petre Stoica.
Tot în prima seară de festival a fost lansat şi proaspătul volum „Paloarea”, Editura Brumar, semnat de Ioan T. Morar şi prezentat de Mircea Mihăieş şi Marcel Tolcea. Un volum abia ieşit (de câteva ore) de sub tipar şi prezentat în premieră la Festivalul de Literatură şi Vin. „Poezia lui Ioan T. Morar este o poezie care foloseşte ca să ne dăm seama care sunt lucrurile către care ne ducem şi cum sunt lucrurile printre care stăm”, a spus Marcel Tolcea despre cartea fostului său coleg de cameră din anii studenţiei, Ioan „Biju” Morar.
În prima seară au susţinut lecturi publice Cornel Ungureanu, Adriana Babeţi, Ioan T. Morar (din recent lansata „Paloarea”, Editura Brumar, 2010), Radu Pavel Gheo, Marius Chivu, Mircea Mihăieş (cu un text din cartea „Despre doliu. Un an din viata lui Leon W.”, Editura Polirom, 2009, în care a evocat prăvăliile interbelice ale Timişoarei văzute cu ochii unei evreice din Polonia), Eugen Bunaru şi Petru Ilieşu.
Paharele cu vin roşu şi parfumat au dezlegat, vreme de mai bine de trei ore, amintiri scriitoriceşti şi imaginarul poetic al invitaţilor şi al numerosului public. Festivalul continuă şi astăzi cu alţi scriitori, alte lecturi şi alte pahare de vin, poate alt public, dar cu aceeaşi combinaţie fericită – literatură şi vin.
Dorina CIOPLEA