Romanul “Zogru” (Polirom, 2006) de Doina Ruşti a apărut recent în limba italiană la editura Bonnano Editore, în traducerea lui Roberto Merlo. “Zogru” a mai fost tradus în 2009 la editura bulgară Balkani.
Nemuritorul Zogru, un personaj fabulos născut în „Săptămâna Mare a anului 1460” şi folosind ca vehicule de înaintare prin istorie (până în prezent) trupuri umane, este, la rându-i, vehiculul prin care Doina Ruşti ne atrage într-o lume fascinantă a evenimentelor mici din istoria mare, a poveştilor savuroase, a fantasmelor. Prin încrengătura poveştii însă, extrem de atrăgătoare, vie, se dezvoltă mesajul. Căutarea de sine a celui venit în alte lumi ne poartă prin sentimente profund omeneşti, sentimentul iubirii sau cel al unei singurătăţi acute, ba chiar, surprinzător poate, îşi face loc în roman ataşamentul faţă de istoria şi locurile româneşti – iar asta se întâmplă printr-un moralism ascuns, închis între rânduri, subînţeles. Ironia fină şi umorul debordant, personajele fantastice, de la spiriduşi la fantome, viaţa de după moarte a unor personalităţi istorice, toate acestea vin să contureze rama unui tablou în care regăsim probleme şi mize mereu actuale.
„Zogru” este un roman care se citeşte repede, cu plăcere şi lasă în urmă gustul complicat al meditaţiei. Este o carte frumoasă, bine scrisă, care aduce în actualitate lectura voluptoasă, grija faţă de poveste şi o memorabilă invenţie stilistică.” (Ioan Groşan)
Doina Ruşti, cunoscută mai ales prin romanul “Fantoma din moară” (Polirom, 2008), distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România şi nominalizat la alte patru premii importante, este considerată de critica literară o prozatoare de mare forţă epică. Romanele sale abordează subiecte diverse, punctul de interes constituindu-l de fiecare dată povestea bine construită, cu personaje pregnante şi acţiune tensionată.
A publicat romanele “Omuleţul roşu” (2004), “Lizoanca la 11 ani” (2009), “Fantoma din moară” (Polirom, 2008, “Cămaşa în carouri şi alte 10 întâmplări din Bucureşti” (Polirom, 2010), precum şi numeroase povestiri. Unele dintre scrierile sale au fost traduse sau sunt în curs de traducere în bulgară, franceză, spaniolă, italiană şi maghiară.
Premii: Premiul Uniunii Scriitorilor din România, 2009, Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, 2006; Premiul revistei Convorbiri literare, 2006, Medalia de Aur a Schitului Darvari pentru merite literare, 2008.