Preşedintele Republicii Irlanda, doamna Mary McAleese, s-a întâlnit luni, 29 noiembrie 2010, la Palatul Prezidenţial din Irlanda cu un grup de artişti şi operatori culturali irlandezi şi români în semn de apreciere pentru relaţiile diplomatice şi culturale dintre cele două ţări.
Cu ocazia acestui eveniment, Preşedintele Republicii Irlanda, doamna Mary McAleese a primit la Palatul Prezidenţial pe creatorii şi susţinătorii acestui proiect pentru a sărbătorii 20 de ani de relaţii bilaterale dintre România şi Irlanda. La eveniment a participat Corul Bărbătesc al Facultăţii de Teologie din Sibiu, dirijorul Sorin Dobre, compozitorul Shaun Davey, directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu – Constantin Chiriac, scenograful Dragoş Buhagiar, regizorul Silviu Purcărete, John Morahan – Ambasadorul Irlandei în România, Iulian Buga – Ambasadorulul României în Irlanda, Gemma Hussey – fostul ministru al educaţiei, John Fairleigh – directorul Fundaţiei Culturale Româno- Irlandeze, Eugene Downes – directorul executiv al Culture Ireland şi Peter Hurley, producătorul Festivalului Drumul lung de la Săpânţa. Mary McAleese a ţinut să mulţumească fiecărui participant pentru contribuţia la succesul acestui concert, exprimându-şi totodată simpatia pentru următoarele proiecte în derulare. Ceremoania a fost încheiată cu un recital al corului din Sibiu.
La eveniment au participat, de asemenea, regizorul Silviu Purcărete, scenograful Dragoş Buhagiar şi Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional Radu Stanca Sibiu. Aceştia au participat printre altele şi la o întâlnire de lucru cu Shaun Davey care va compune muzica pentru următoarea mega – producţie a teatrului, Călătoriile lui Gulliver după Jonathan Swift. Spectacolul va avea premiera în Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu din 2012.
Ziua Naţională a României a fost sărbătorită în Irlanda la Catedrala St. Patrick unde a avut loc premiera concertului româno – irlandez „Vocile din Cimitirul Vesel” [27.11.2010]. Această suită pentru orchestră, cor şi solişti a fost compusă în 2009 de maestrul Shaun Davey la iniţiativa Asociaţiei Culturale Româno- Irlandeze ca o colaborare între muzicienii din cele două ţări. Toate cântecele au la bază câte un epitaf de pe crucile din Cimitirul Vesel de la Săpânţa – Maramureş şi sunt interpretate atât în limba română, cât şi în limba engleză. Acest repertoriu a fost special compus pentru Corul Bărbătesc al Facultăţii de Teologie din Sibiu, dirijat de prof. dr. Sorin Dobre, care a participat la concert alături de membrii orchestrei RTE (Societatea Irlandeză de Radiodifuziune) şi soliştii invitaţi speciali: Rita Connolly (voce), Liam O’Flynn (cimpoi & fluier), David Leigh (orgă), Noel Eccles (percuţie) şi Des Moores (chitară). Acest eveniment este o producţie a RTE şi a fost realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român şi al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional din România.
La acest eveniment de înaltă ţinută au participat 1000 de spectatori, printre care s-a numărat şi o delegaţie a Ambasadei României în Irlanda, condusă de Excelenţa Sa Ambasadorul Iulian Buga. „Acesta e un proiect îndrăzneţ, extrem de provocator, încă de la început prin tema propusă: transformarea în piese muzicale a epitafurilor despre viaţă şi moarte descoperite pe crucile din lemn viu colorate ale unuia dintre cele mai cunoscute locuri din România. Concertul e o fuziune dintre culturi aparent diferite, demonstrând încă o dată că muzica poate crea punţi dincolo de graniţe pentru a aduce împreună identităţi spirituale şi culturale în cele mai neaşteptate locuri” a declarat acesta. Discursul ambasadorului de dinaintea concertului s-a încheiat cu un mesaj adresat în româneşte „Fiţi mândri! Fiţi mândri că sunteţi români şi păstraţi tradiţiile vii!”.