La Editura LiterNet a apărut e-cartea “Domnul de Ciocolată” de Sînziana Popescu.
“Adică aşa de dulce sau de amar, „cu fructe” sau „cu lapte”? Adică aşa de cafeniu – „maroniu viclean şi mincinos” – sau negricios sau alb? Adică aşa de efemer topit sau de parşiv păstrat la rece? Toate aceste posibilităţi frivole, ca şi multe altele, mai periculoase încă, se ascund în minunata parabolă a tentaţiei dulciurilor. Să spunem de la început că Sînziana Popescu a scris o poveste pentru copii, dar nu numai pentru cei de la „grădi”, ci mai ales pentru noi, cei responsabili de formarea caracterului lor, cei maturi şi adulţi, „adulcii”, cum „greşea” cu fină şi ironică intuiţie actriţa Monica Ghiuţă la înregistrările textului sub formă de producţie a Teatrului Naţional Radiofonic, prilej declarat de încântare a unei distribuţii numeroase şi valoroase, careşi-a dat implicit girul de apreciere pentru idee, pentru text, pentru valoarea sa de fabulă modernă cu morală eternă.
Cu alte cuvinte, regizorului artistic de atunci, acelaşi cu semnatarul acestor rânduri de sinceră admiraţie şi recomandare, nu i-a revenit decât sarcina de a transforma o poveste credibilăîntr-o poveste audibilă. „Produsul” a fost „testat” pe „piaţa” micilor ascultători şi a întrunit unanimitatea sufragiilor celor atât de pretenţioşi şi refractari atunci când e vorba de a învăţa ceva „impus”.
Aceasta cred că este şi calitatea esenţială a poveştii despre care vorbim: nu impune morala, ci o propune, oferind-o ca unică soluţie atunci când, cu evident talent dramaturgic (şi literar) autoarea confecţionează aventuri palpitante, desfăşurate în lumea atractivă (tentantă şi lipicioasă) a dulciurilor ingurgitate peste măsură. Cu mult haz şi cu justă măsură este construită o lume paralelă celei diurne, atractivă dar periculoasă, o extensie a unui drum rătăcit desprins parcă din Alice în ţara minunilor. De altfel, ne-am putea juca şi noi intertextual,zicându-i poveştii, cu perfectă aplicaţie, Ana („o fetiţă mică, blonduţă şi pofticioasă”) în ţara dulciurilor!”, a scris Mihai Lungeanu.