spot_img

Maraton-record la Radio România Cultural: 24 de ore de poezie şi jazz vor fi difuzate pe 30 decembrie 2010!

Pe 30 decembrie 2010, ora 00:00, Radio România Cultural va transmite, timp de 24 de ore, un regal de poezie şi jazz, precum şi momente unice petrecute în istoria culturii române a ultimilor ani prin intermediul evenimentului multiart “Maratonul de poezie şi jazz”. Acesta a fost organizat de Asociaţia EURO CULTURART, în anii 2009 şi 2010, şi va readuce aminte ascultătorilor Radio România Cultural momentele memorabile care s-au derulat în foierul Teatrului Naţional de Operetă “Ion Dacian” din Bucureşti. Printre poeţii care au susţinut lecturi în cadrul “Maratonului de poezie şi jazz” în vara anilor 2009 şi 2010 se numără Constantin Abăluţă, Adrian Alui Gheorghe, Gabriel Chifu, Dan Mircea Cipariu, Denisa Comănescu, Traian T. Coşovei, Ioana Crăciunescu, Caius Dobrescu, Gellu Dorian, Marian Drăghici, Marin Mălaicu-Hondrari, Nichita Danilov,  Augustin Frăţilă, Mihail Gălăţanu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, V. Leac, Iolanda Malamen, Anca Mizumschi, Ion Mureşan, Alexandru Muşina, Ioana Nicolaie, Andrei Novac, Dumitru Păcuraru, Cosmin Perţa, Lucian Perţa, Daniel Pişcu, Ioan Es Pop, Bogdan O. Popescu, Nicolae Prelipceanu, Andra Rotaru, Cornelia Maria Savu, Octavian Soviany, Liviu Ioan Stoiciu, Adrian Suciu, Eugen Suciu, Matei Vişniec, Miruna Vlada, Lucian Vasilescu, Varujan Vosganian, Paul Vinicius, George Vulturescu, Florina Zaharia şi Ion Zubaşcu. Amfitrionii şi producătorii ediţiilor “Maratonului de poezie şi jazz” au fost Dan Mircea Cipariu şi Ioan Cristescu. Mărturiile care vor rămâne peste timp, pe lângă materialele înregistrate de Radio România Cultural, sunt antologiile „Maratonul de Poezie şi Jazz”, cu un cuprins bogat,  publicate la Editura Tracus Arte.

Radio România Cultural va transmite în reluare cele două evenimente culturale intitulate „Maratonul de poezie şi jazz”, pe care Radio România Cultural le-a preluat în direct, integral, timp de 7 ore neîntrerupt la momentul desfăşurării lor în anii 2009 şi 2010. Printre invitaţii de renume ai acestor ediţii s-au numărat, de asemenea, trupa DELAGARE& CIE, care a recitat şi performat pe muzică texte de Matei Vişniec, momentele unice susţinute de regretatul muzician şi poet Augustin Frăţilă şi inconfundabile acorduri şi teme de jazz în interpretarea lui Mircea Tiberian, Maria Răducanu sau Nadia Trohin.

”E un adevărat miracol că se ţine această ediţie a doua a “Maratonului de Poezie şi Jazz”, în condiţiile în care a căzut cu 60% finanţarea proiectelor culturale în România. Am reuşit să facem acest eveniment graţie solidarităţii poeţilor şi muzicienilor invitaţi şi ca urmare a colaborării dintre Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Teatrul Naţional de Operetă ”Ion Dacian”, Radio România Cultural, Asociaţiile EURO CULTURAT şi OPEN ART. Cu toate greutăţile de finanţare, sunt bucuros pentru că putem să facem transmisia în direct a celor 7 ore de Maraton atât pe Radio România Cultural, cât şi pe paginile web cultural.srr.ro şi www.radiocultura.ro . (…) Pentru mine noaptea de 4 spre 5 iunie va fi Revelionul meu cu poezie şi jazz”, a declarat Dan Mircea Cipariu, iniţiatorul şi producătorul Maratonului de Poezie şi Jazz, înainte de începerea celei de a doua ediţii a Maratonului, vineri, 4 iunie  2010.

Cunoscutul realizator Emil Buruiană, realizatorul emisiunii de tradiţie ‘’Poezie românească’’, a pregătit pentru Radio România Cultural o selecţie atentă de versuri în lectura autorilor sau recitate de actori celebri care le-au interpretat de-a lungul anilor la Radio România Cultural.

Momentele poetice vor fi asezonate, de-a lungul celor 24 de ore de emisie neîntrerupte, cu muzică de jazz.

Ample reportaje despre ediţiile “Maratonului de Poezie şi Jazz” puteţi citi în următorul titlu al AgenţieideCarte.ro: https://www.agentiadecarte.ro/2010/06/maratonul-de-poezie-si-jazz-sau-reportaj-despre-cum-po%C8%9Bi-sa-comba%C8%9Bi-criza-prin-cultura/ sau pe blogul evenimentului: http://poezie-jazz.blogspot.com/

Articole recomandate

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508