spot_img

Maksymilian Cieślak din Polonia, distins cu Premiul Henkel pentru Artă

Pe 25 noiembrie 2010, în auditoriul Muzeului de Artă Modernă al Fundaţiei Ludwig Vienna – MUMOK a avut loc Gala decernării Premiului Henkel pentru Artă, în valoare de 7.000 Euro, oferit de Henkel Central Eastern Europe (Henkel CEE). Anul acesta, premiul a fost acordat artistului polonez Maksymilian Cieślak. Premiul pentru Tineri Artişti din Austria a mers către Susanna Flock, în timp ce artista croată Nina Kurtela a primit Premiul pentru Tineri Artişti din Europa Centrală şi de Est. Fiecare din aceste premii valorează 2.000 euro. Preşedintele juriului a fost Karola Kraus, Director MUMOK în Viena.

“Prin această competiție, Henkel doreşte să contribuie la procesul de integrare europeană și la cunoașterea culturală a regiunii Europei Centrale și de Est. Ne bucurăm și suntem foarte mândri de reputația pe care a câştigat-o acest premiu. Acum 9 ani am început cu aproape 180 de înscrieri. Între timp, am ajuns să avem anul acesta peste 1.000 de participanți”, a spus Gϋnter Thumser, Președintele Henkel CEE.

Anul acesta s-au înscris în competiţie 1.060 de lucrări de artă, o cifră record pentru Premiu. Un juriu expert internațional format din muzeologi, specialişti în artă, custozi renumiți și proprietari de galerii, l-a desemnat pe Maksymilian Cieślak, artistul polonez născut în Tomaszow Lubelski, drept câștigătorul Henkel Art Award 2010.

„Cu Maksymilian Cieślak, o întreagă generaţie de artişti tineri a câştigat premiul anul acesta. Aștept cu nerăbdare ca Maskymilian Cieślak să-și expună lucrările într-o expozitie individuală la MUMOK, anul viitor”, a spus președintele juriului Karola Kraus, Director MUMOK în Viena, explicând motivele pentru care l-a ales pe tânărul artist polonez.

“Lucrările cinematografice ale lui Maskymilian Cieślak sunt caracterizate de o mare intensitate narativă şi originalitate. Cieślak lucrează cu instrumente oferite de filmele mute, de estetica filmelor de amatori de pe Youtube, precum și cu elementele unor filmări descoperite de el. Astfel reușește să abordeze filmul ca mediu de comunicare într-o manieră total neortodoxă și uneori amuzantă. Artistul foloseşte istoria filmului, momente legendare din istoria media precum zborul în spațiu al lui Yuri Gagarin sau un concert al trupei Doors, ca material pentru un limbaj cinematografic neconvențional. Unele dintre lucrările lui, precum Doctor Faustus sau Cloud Nine, pot fi interpretate drept satire agresive la adresa artei.”

Anul acesta, printre cei cinci finalişti de la Viena ai Premiului Henkel pentru Artă, selectaţi dintre cele 1060 de înscrieri, s-a numărat Pavel Brăila, artist din Republica Moldova, cunoscut pe plan internaţional. Dan Perjovschi, care a expus alături de Pavel Brăila în 2010, în proiectul “Fetish Factory”, la „Electroputere Craiova”, l-a caracterizat pe Pavel Brăila drept „un artist care face arta euro-atlantică cu parfum de pârjoale moldoveneşti. El a sărit din Chişinău direct în Paris şi Berlin, oprindu-se oleacă la Dokumenta de la Kassel”.

De asemenea, Liviana Dan a povestit despre reacţia stârnită de Pavel Brăila în 2002, ca invitat la Documenta. ”Pavel Brăila provoacă un interes internaţional puternic şi responsabil. Puternic asemenea alegoriilor propuse pentru istoria modernităţii din fostele ţări ale estului. Responsabil, de fapt subversiv responsabil, asemenea noii prospeţimi extravagante şi a fascinaţiei pentru un nou tip de lux, cum estul nu mai întâlnise. În Pavel Brăila estul îşi recunoaşte calitatea“.

Artista croată Nina Kurtela a câștigat Premiul pentru Tineri Artişti din Europa de Est și Centrală, acordat tinerilor artiști din Europa Centrală și de Est care fac parte din Programul de rezidenţă al  KulturKontakt Austria, partenerul de durată al companiei Henkel. După finalizarea studiilor la Academia de Arte din Zagreb, Nina Kurtela a început să se ocupe intens de dans contemporan. Limbajul dansului a fost integrat în proiectele sale de film, oferindu-le un ritm și o ușurință specifică. Premiul pentru Tineri Artişti din Europa Centrală şi de Est, din partea Henkel, împreună cu bursa care oferă o perioadă de lucru de 3 luni in Viena, îi permit tinerei artiste să își facă lucrările cunoscute în Austria și să cunoască scena artistică locală.

În cadrul ceremoniei de gală de la Viena s-a acordat pentru a cincea oară şi Premiul pentru Tineri Artişti din Austria. Premiul de anul acesta a revenit Sussanei Flock. Artista din Styr a convins juriul cu exemple grafice clare și prin modul în care a abordat spațiul, manipulându-l artistic și modificându-l prin cele mai simple metode. Faptul că a creat un număr atât de mare de lucrări, deși este încă studentă, a fost unul din multele motive pentru care a primit Premiul pentru Tineri Artişti din Austria.

Lucrările nominalizaților, precum și cele ale câștigătorilor, au fost expuse în perioada 26-28 noiembrie 2010, la MUMOK în Viena.

Articolul precedent
Articolul următor

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508