Dacă am face un bilanţ al anului editorial 2010, cred că am fi, în mare, mulţumiţi. De la cărţile de debut până la cele de critică şi istorie literară, 2010 a venit cu volume de excepţie, iar acestor certitudini li se adaugă cărţile-eveniment. Din păcate, însă, unele dintre cărţi vor putea fi găsite doar în cadrul celor două Târguri Internaţionale de Carte: Bookfest şi Gaudeamus, pentru că, de ce nu, e trendy să existe în armonia editorială edituri în exclusivitate “de târg”, aşa cum există edituri doar în mediul networkingului, edituri “feng shui”, care par să copieze ciclurile geobiochimice în natură.
Zilele acestea vorbeam cu nişte prieteni ce ar face librarii şi editorii dacă zi de zi ar fi asaltaţi de un grup de 40 de persoane care, timp de minim o lună, ar pune sistematic întrebarea: Se găseşte X carte la dvs? Oare acest X pisălog ar isca vreun murmur sau vreo schimbare pe faţa celui întrebat? Ar putea fi suprasaturaţi de interogaţie încât să-şi adreseze ei înşişi întrebarea şi să caute ulterior soluţii de rezolvare? Ar veni în întâmpinarea cererii? Ar putea specula, măcar din punct de vedere comercial o astfel de cerere, sau li s-ar părea că e o simplă glumă, nemaiîntâlnită, care nu poate penetra vechea sintagmă “nu se vinde, nu se vând, nu vindem, nu se cere”?
Ei, bine, m-am hotărât să îmi strâng prietenii şi să aflu, filmând şi înregistrând reacţiile. La final, vă voi anunţa concluziile de netăgăduit.
Andra Rotaru