Vineri, 3 decembrie 2010, ora 18:00, în Rotonda Muzeului Literaturii (B-dul Dacia nr. 12, Bucureşti) are loc o seară de poezie şi jazz avându-i protagonişti pe Denisa Comănescu şi pe Harry Tavitian. Prezintă Traian T. Coşovei.
“Mă leagă de Denisa o veche prietenie. Este o poetă de mare sensibilitate şi un adevărat profesionist al cărţii. Iubeşte jazzul şi cred că afinitatea noastră sufletească nu e întâmplătoare. Aşa cum pe mine poezia mă ajută să îmi esenţializez muzica, jazzul îi dă Denisei un plus de spontaneitate.
Am încercat ca în spectacolele de jazz şi poezie pe care le-am făcut, cele două arte surori să trăiască împreună, dialogul să fie viu, autentic şi m-am ferit ca vreuna dintre ele să fie doar o ilustrare a celeilalte.”, a scris Harry Tavitian despre Denisa Comănescu.
„Eu sunt o fană Harry Tavitian. Face un jazz plin de poezie. Harry şi-a găsit acea formulă muzicală prin care este tot timpul pe val. De câte ori am ocazia, merg să-l ascult şi să mă bucur.“, a spus Denisa Comănescu despre Harry Tavitian.
„Pasionat de sincretismul artelor încă din anii ’80, Harry Tavitian este un veteran al concertelor în care jazzul şi poezia se întâlnesc sub semnul spontaneităţii. A realizat primele concerte de jazz şi poezie în 1983, la Clubul de jazz pe care îl conducea la Biblioteca Judeţeană Constanţa, avându-i ca invitaţi pe poetul Radu Satcău, pe Johnny Răducanu şi pe regretatul contrabasist Ovidiu Bădilă. Jazzul lui Tavitian şi poezia lui Mircea Dinescu, Adam Puslojic, Mircea Ciobanu, Dinu Adam, Virgil Mihaiu au fost împreună la Atelierele de Improvizaţie pe care Tavitian le-a organizat la Constanţa începând din 1987. A participat la spectacole de jazz şi poezie atât în ţară cât şi în stăinătate (Anglia, Ungaria, Serbia).“ (Artemie Căluş)
Denisa Comănescu a absolvit Facultatea de Filologie – secţia română-engleză – a Universităţii din Bucureşti. Şi-a făcut un nume în literatură încă din studenţie, publicand versuri în România literară (1975) şi în alte reviste literare. A obţinut Premiul pentru poezie al revistei Luceafărul în 1978. A debutat editorial, cu volumul “Izgonirea din Paradis” (Editura Cartea Românească, 1979), volum pentru care a primit Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor. La numai douăzeci şi ceva de ani cunoştea orientările de ultimă oră din poezia engleză şi americană şi se situa cu dezinvoltură într-un raport de emulaţie cu poeţii români la modă. A continuat să scrie versuri – după cum atestă publicarea volumelor “Cuţitul de argint” (Editura Eminescu, 1983), “Barca pe valuri” (Editura Cartea Românească, 1987), “Urma de foc” (Editura Axa, Colecţia Poeţi optzecişti, 1999), pentru care a primit Premiul Salonului de carte şi al Festivalului de Poezie de la Oradea în 1999 – şi “Acum biografia de-atunci” (Editura Eminescu, 2000).
După terminarea facultăţii a ales cariera de editor. A fost, pe rând, redactor-şef şi director editorial la două edituri importante din România, construind mai multe colecţii de literatură străină cunoscute, iar din august 2007 deţine funcţia de director general al editurii Humanitas Fiction. În mai 2006 a lansat prima colecţie de carte personalizată, „Raftul Denisei”, dedicată ficţiunii străine.
A fost Secretar al Centrului Român PEN în perioada 1990-2004. Este membră a Uniunii Scriitorilor din 1986, membră a board-ului Fundaţiei Culturale Irlandezo-Române din 2002. În 2003 a fost invitată în SUA, la Universitatea din Iowa, în cadrul „International Writers’ Programme”. În 2006 a fost aleasă membră în Parlamentul Cultural European.
Poeziile sale au fost publicate în antologii în peste 15 ţări. Volume de versuri ale sale au fost publicate în Suedia, în traducerea lui Dan Shafran: “Glädje utan försoning” (Förlags ab Gondolin, Stehag, 1999), şi în Spania, în traducerea lui Joaquin Garrigos: “Regreso del exilio” (AdamaRamada Ediciones, Madrid, 2008).
De trei ani se afla în Top 100 femei de succes.