Luni, 6 decembrie 2010, la Palatul Ghika din Bucureşti s-a lansat concursul “Seară regală cu bucate”. Tematica concursului a pornit de la volumul Alteţei Sale Regale Principesa Margareta, “Carte regală de bucate”, apărut recent la Editura Curtea Veche Publishing. Trei dintre cititorii “Cărţii regale de bucate” a Alteţei Sale Regale Principesa Margareta vor fi răsplătiţi cu câte o invitaţie de două persoane la o cină regală organizată la Palatul Ghika în preajma Crăciunului.
În perioada 6 – 20 decembrie 2010, fiecare comandă a volumului plasată pe site-ul curteaveche.ro va intra într-o tragere la sorți. Extragerea va avea loc pe 21 decembrie 2010, iar cei trei câștigători vor avea rezervată câte o masă cu două locuri la Palatul Ghika în seara de 23 decembrie 2010. Reţetele, pregătite de bucătari prestigioşi, vor fi selectate din „Cartea Regală de bucate”.
“Titlul cărţii nu conţine nici o metaforă şi nici o ironie. Sunt fericită că vă pot oferi o carte de bucate, regală la modul propriu. Ştim cu toţii cât de importantă a fost şi rămâne, în ritualul şi acţiunile publice ale Casei Regale, ospitalitatea.
De-a lungul sutelor de ani, Familiile Regale au adunat atâta tradiţie, frumos, calitate şi experienţă în comportamentul public, încât astăzi împărtăşirea lor este o binefacere. Desigur, a le oferi musafirilor tot ce este mai bun, mai preţios şi mai frumos este reflexul mândru al oricărei gazde, purtătoare de coroană regală sau nu. Dar, atunci când ospitalitatea îmbracă veşmintele simbolice ale unei întregi naţiuni, istorii, culturi sau tradiţii, ea are un înţeles şi o însemnătate în plus.
Ideea de a pune împreună reţete culinare, alături de poveşti cu oameni dragi, este plăcută şi amuzantă. Am făcut acest lucru cu pasiune, amintindu-mi o mulţime de detalii despre oameni pe care îi iubesc, îi admir sau cărora le port prietenie şi recunoştinţă.
Am fost crescută într-o lume în care comunitatea şi spiritul asociativ sunt fundamentale pentru individ şi societate. Am fost mereu un om de echipă, iar prezenţa celor care îmi împărtăşeau părerile, preocupările, profesia înseamnă mult pentru mine.
Timpul petrecut în jurul mesei de prânz sau cină este un act de generozitate, de comuniune spirituală şi de înţelegere omenească. Fiecare dintre noi se simte bine în aceste părţi din zi.
Capitolele cărţii nu respectă ordinea în care sunt servite felurile la masă, nici ordinea alfabetică sau cea a importanţei personalităţilor. Capitolele poartă numele celor de la care am reţetele şi sunt aşezate aproximativ în ordinea în care mi-am cunoscut rudele. Crescând în Anglia, Danemarca şi Italia, atât de aproape de bunicile mele, am început cu ele, apoi am continuat cu părinţii mei, Regele şi Regina, surorile şi verii pe care i-am ştiut de mic copil, Principele de Wales, Regina Sofia a Spaniei şi Ducele de Aosta.
Fiecare capitol cuprinde amintirile mele, detalii despre prietenia şi legătura noastră de rudenie, un crâmpei din lumea care ne uneşte, contextul cultural şi istoric în care familiile noastre au existat împreună, reţeta sau reţetele şi fotografii. Pentru fiecare dintre ele, am cerut acordul verilor mei, cărora le-am scris scrisori detaliate, le-am cerut reţetele preferate şi fotografii, încercând să le insuflu entuziasmul meu pentru acest volum. Am folosit şi multe fotografii din arhiva mea.
Cartea este un fel diferit de a cunoaşte Familiile Regale ale lumii. Sunt mândră de acest lucru. Şi sunt sigură că societatea românească va avea de câştigat din acest travaliu.
Sper ca volumul să le placă, să-i amuze, să-i intereseze, să-i informeze pe oameni, să fie o referinţă pentru ei.”, a scris Principesa Margareta a României.