La Editura Polirom, în colecţia „Psihologie clinică şi psihoterapie”, a apărut volumul “Psihologie medicală” de Doina Cosman.
Volumul abordează principalele teme ale psihologiei aplicate în medicină: starea de sănătate şi cea de boală, psihologia omului în suferinţă, psihologia medicului, complianţa terapeutică, psihologia în cazul limitelor medicale.
Profesioniştii din domeniul medical, studenţii la medicină şi psihologie vor găsi informaţii utile privind ameliorarea sănătăţii populaţiei şi a calităţii vieţii la orice vârstă, precum şi gestionarea factorilor ce ţin de sănătate şi boală.
“Cu toate că se adresează profesioniştilor din domeniul medical, celor care au, prin profesia lor, datoria de a ghida paşii pacientului spre vindecare, lucrarea poate fi adusă în aceeaşi măsură în faţa publicului larg, încercând prin aceasta o sensibilizare a sa în direcţia înţelegerii şi apropierii de cel suferind. Această menţionare a suferinţei nu este întâmplătoare, deoarece pacientul se confruntă în permanenţă, pe parcursul bolii, cu întrebări, gânduri şi trăiri chinuitoare. Nu trebuie să uităm că sănătatea este un mare dar ce trebuie ocrotit pentru ca fiecare dintre noi să poată beneficia de avantajele sale.
Această carte este rodul îmbinării activităţii practice de medic psihiatru şi psihoterapeut cu activitatea didactică desfăşurată neîntrerupt de‑a lungul mai multor decenii. În ea se confruntă mai multe curente de idei, care au condus medicina – arta vindecării – de‑a lungul secolelor. Pentru că şcoli de medicină bine constituite au existat încă din Antichitate, am considerat că este important să se culeagă orice învăţătură despre sănătate şi boală din orice timpuri. De aceea, am folosit ca surse bibliografice atât informaţii recente, din mileniul III, cât şi pe cele existente în cărţi mai vechi, de colecţie.”, a scris autoarea.
Doina Cosman (n. 1948) este profesor universitar de psihiatrie şi sănătate mintală, şef al Disciplinei de Psihologie Clinică a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca, şi şef al Clinicii Psihiatrie III din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj. De asemenea, este membru al Boardului Secţiunii de Suicidologie a World Psychiatric Association (WPA), membru al Boardului International Association of Suicide Prevention (IASP) şi reprezentantul naţional al României în IASP, membru al Boardului Secţiunii de Suicidologie a European Psychiatry Association (EPA), membru al Boardului Asociaţiei Psihiatrice Române, membru al European College of Neuropsychopharmachology (ECNP), preşedinte şi membru fondator al Alianţei Antisuicid Cluj şi al Alianţei Române de Prevenţie a Sinuciderii, membru fondator al Centrului Antidrog Cluj, membru al Societăţii Internaţionale de Studiu al Tulburărilor de Personalitate şi membru al Asociaţiei de Psihoterapie Cognitiv‑Comportamentală din România. Este psihiatru clinician, psihoterapeut cu drept de liberă practică în psihoterapie cognitiv‑comportamentală şi expert internaţional CIDMEF în pedagogie medicală.