La Editura Art va apărea, în curând, volumul “Paradis” de Toni Morrison, în colecţia “Biblioteca ideală”, în traducerea Oanei Zamfirache. “Paradis” e considerată una dintre cele mai originale şi puternice cărţi ale autoarei, fiind un cub rubic în care dincolo de culoarea pielii se ascund nenumărate jocuri politice, sociale, emoţionale. Toni Morrison e laureată a Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1993.
“Paradis” este organizat în opt capitole, fiecare purtând numele unei femei şi adăugând un nou punct de vedere naraţiunii. Romanul este ambientat în Ruby, un orăşel fictiv cu locuitori de culoare, întemeiat de oameni mândri, de rasă pură, triumfători în lupta împotriva sclaviei, doar pentru a cunoaşte o altă ierarhie – de această dată, bazată pe gradaţiile de culoare ale pielii. Cu toate acestea, mitul genealogiei rasiale din Ruby, precum şi evlavia şi făţărnicia lui, sunt toate într-un echilibru fragil. Femeile retrase la periferia oraşului, preferând să se refugieze una în compania alteia, sunt cele care ameninţă să-l destabilizeze.
“În ceea ce priveşte satisfacţiile pe care ţi le oferă lectura şi deschiderile create în ficţiunea americană, Morrison nu are egal.”(Independent)
“O nouă capodoperă care îţi taie răsuflarea, din partea acestei mult îndrăgite autoare. Romanul explorează ciocnirile religioase, culturale şi rasiale din societatea americană. O poveste în care te afunzi.” (Elle)
Temele lui Morrison – rasă, credinţă, dragoste, sex – pot fi universale, însă cele mai reuşite scrieri ale sale pornesc de la situaţii cât se poate de particulare. Un roman profund şi serios, de o neaşteptată frumuseţe. (Harpers & Queen)
“Paradis” este cea mai ciudată şi originală carte scrisă de Morrison… Detonează simbolic unul dintre miturile legate de rasă, într-un volum unde Morrison atinge perfecţiunea. (New Yorker)
Toni Morrison (n. 1931) este una dintre cele mai cunoscute şi mai apreciate prozatoare de limbă engleză ale momentului, romanele sale îmbinând în forţă elemente realiste şi note mitice. A primit National Book Critics Circle Award pentru romanul “Cântecul lui Solomon” (1977) şi a fost distinsă cu Premiul Nobel pentru Literatură pentru “Beloved” (1988).