La Editura Meteor Press a apărut volumul “Copiii lui Stalin” de Owen Matthews, un roman în linia scrierilor lui Pasternak şi Soljenitin, o operă răscolitoare ce evocă destinele unei familii pe parcursul a trei generaţii. Nominalizat la „Premiul pentru debut” acordat de revista “The Guardian”, este o mărturie pe cât de profundă, pe atât de tulburătoare, o uluitoare cronică a secolului XX în spaţiul rus, o evocare de neuitat a unor poveşti de supravieţuire şi mântuire.
În inima Moscovei postcomuniste a anilor 1990, un tânăr reporter regăseşte urmele familiei sale şi a unor existenţe care îl obsedează. Povestea urmăreşte ascensiunea şi declinul carierei bunicului său, Boris Bibikov, un adevărat homo sovieticus, erou al colectivizării tragice din perioada de debut a epocii staliniste, victimă a epurărilor din 1937… odiseea mamei sale, Liudmila, în condiţiile a trei ani de haos din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, separată de sora sa în fuga pe întinsul stepelor ruse şi crescută în orfelinate suprapopulate şi spitale insalubre… drama celor doi îndrăgostiţi prinşi în constrângerile chinuitoare din timpul Războiului Rece – Mervyn, tatăl lui, un englez rusofil care a îndrăznit să refuze ofertele KGB-ului, şi Liudmila, devenită o strălucită intelectuală disidentă.
Corespondenţa pasionată a părinţilor săi de-a lungul a şase ani, dosarul de la NKVD al bunicului său şi propriile sale rătăciri în capitala decadentă a Rusiei îl vor ajuta pe Owen Matthews să-şi descopere rădăcinile duale şi să dea curs dorinţei obsedante de a aşterne totul pe hârtie.