spot_img

„Literatură şi vin”, la Timişoara

În perioada 2-4 decembrie 2010, la Timişoara are loc festivalul „Literatură şi vin”: 1 festival de literatură, 3 zile de cultură, zeci de activităţi ce aşteaptă să fie „lecturate şi degustate”, după cum afirmă organizatorii festivalului. Evenimentul este organizat de 24-FUN, cu ocazia a 5 ani de existenţă în Timişoara şi Arad. Evenimentele din cadrul festivalului se vor desfăşura la Cercul Militar Timişoara, precum şi în cafenelele  D’arc şi Scârţ Loc Lejer. Vor susţine lecturi nenumăraţi scriitori, vor fi lansate cărţi recent apărute, vor avea loc dezbateri pe teme de actualitate culturală, expoziţii şi proiecţii de filme documentare despre scriitori. Coordonatorul proiectului: Mihaela Purec. Director festival: Robert Şerban.

Programul festivalului „Literatură şi vin”:

Joi, 2 decembrie

Cercul Militar Timişoara

Orele 19,00 – 22,00

  • deschiderea festivalului
  • proiecţie „Despre banal” (film documentar despre Petre Stoica)

PREMIERĂ, 24 min, producător Nicolae Zambori

  • lansare de carte Ioan Morar – „Paloarea” (editura Brumar, 2010)
  • lecturi în compania scriitorilor Cornel Ungureanu, Florin Iaru, Ioan T Morar, Radu Pavel Gheo, Marius Chivu, Mircea Mihăieş, Eugen Bunaru, Petru Ilieşu
  • expoziţie aniversară Petre Stoica organizată în colaborare cu Muzeul Presei Jimbolia
  • „Despre vin, în culori” – expoziţie de tablouri Art Posters

Vineri, 3 decembrie

Cafeneaua D’Arc

Ora 16,00: masă rotundă Dilema Veche, „Cum stăm cu exportul literar?”; invitat special Marius Chivu

Orele 17,00-19,00: lansări de carte:

–        Ioan Groşan – „Un om din Est” (editura Tracus Arte, 2010)

–        Cecilia Ştefănescu – „Intrarea Soarelui” (editura Polirom, 2009)

–        V. Leac – „Toţi sînt îngrijoraţi” (editura Tracus Arte, 2010)

–        Valentin Talpalaru, selecţii, „Din poezia vinului” (editura Opera Magna, 2010)

Ora 18.30: degustare de vinuri Casa Da Vino

Club D’Arc

Ora 22,00 – „Amintiri din copilarie” – petrecere

Scârţ Loc Lejer

Orele 15,00-17,30

Reviste şi… revistele literare studenţeşti: Forum Studenţesc, Subcultura şi la Plic (din Chişinău); lansarea revistei „Forum studenţesc”

Cercul Militar Timişoara

Orele 19,00 – 22,00

  • proiecţie „Boema de Timişoara” (documentar artistic)

Prima parte, 26 min, producător TVR Timişoara

  • lecturi în compania scriitorilor Liubiţa Raichici, Adriana Babeţi, Cecilia Ştefănescu, Dan Mircea Cipariu, V. Leac, Daniel Vighi, Andrei Mocuţa
  • expoziţie aniversară Petre Stoica organizată în colaborare cu Muzeul Presei Jimbolia
  • „Despre vin, în culori” – expoziţie de tablouri Art Posters

Sâmbătă, 4 decembrie

Cafeneaua D’Arc

Ora 17,00 –  „Farmacia”, piesă originală de Salahhé, pusă în scenă de Teatrul Studenţesc Thespis

Orele 18,00 – 19,00 lansare de carte:

–        Mircea Cărtărescu, Traian T. Coşovei, Florin Iaru, Ion Stratan – „Aer cu diamante” (editura Humanitas, 2010)

Scârţ Loc Lejer

Orele 17,00 – 18,00  lansări de carte:

–        Adrian Bodnaru – „O legătură de chei” (editura Cartea Românească, 2010)

–        Ion Barbu – „Imn hăituit de bărbaţi”, (editura Brumar, 2009)

Ora 18,00 – Ion Barbu: recital in imagini

Ora 19,30 – „Spalatorul de creier”, pusa in scena de Auăleu Teatru

Cercul Militar Timişoara

Orele 11,00 – 14,00 „Literatură şi ceai”, activităţi pentru copii (poezii şi poveşti pentru copii, atelier creaţie instrumente muzicale, atelier „Transformă-te în personajul preferat”, concurs de desene, facepainting, baloane modelate)

Orele 18,00 – 22,00

  • proiecţie „Boema de Timişoara” (documentar artistic)

Partea a doua, 26 min, producător TVR Timişoara

  • lecturi în compania scriitorilor: Costel Stancu, Ioan Groşan, Tudor Creţu, Marcel Tolcea, Adrian Bodnaru, Borko Ilin, Robert Şerban
  • expoziţie aniversară Petre Stoica organizată în colaborare cu Muzeul Presei Jimbolia
  • „Despre vin, în culori” – expoziţie de tablouri Art Posters

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508