La Editura Humanitas Fiction va apărea volumul “Anul iepurelui” de Arto Tapio Paasilinna, în traducerea lui Teodor Palic, colecţia Raftul Denisei. “Anul iepurelui” este cel mai cunoscut roman al scriitorului finlandez Arto Paasilinna, un bestseller tradus în optsprezece limbi, distins cu trei premii internaţionale şi ecranizat de două ori.
Vatanen, un jurnalist exasperat de lipsa de sens a vieţii sale, hotărăşte să pornească în căutarea valorilor autentice, pentru care merită să trăieşti. În această călătorie aproape iniţiatică va fi însoţit de un iepure pe care-l îngrijeşte şi-l adoptă după ce maşina în care se afla l-a lovit din greşeală. Departe de agitaţia oraşului şi a societăţii de consum, el redescoperă armonia vieţii în natură. Fabulă modernă? Poveste ecologică? O mişcătoare pledoarie pentru simplitatea lucrurilor mărunte care ne fac de fapt fericiţi.
Scriitorul ARTO TAPIO PAASILINNA s-a născut în 1942 la Kittilä, în Laponia finlandeză, unde familia sa se refugiase în plin război. Exodul, peregrinările, fuga permanentă dintr-un loc în altul aveau să-i marcheze existenţa. Mai târziu, personajele sale vor avea parte de existenţe similare. De la vârsta de treisprezece ani a practicat diverse meserii dure, ca aceea de tăietor de lemne sau muncitor agricol. La douăzeci de ani a decis să studieze jurnalismul la Şcoala superioară de educaţie populară din Laponia. În paralel cu activitatea de ziarist, e atras de cariera de scriitor. După romane de început ca “Operaatio Finlandia” (Operaţiunea Finlandia, 1972) şi “Paratiisisaaren vangit” (Prizonierii insulei paradiziace, 1974), a scris “Anul iepurelui” (Jäniksen vuosi, 1975), lucrare cu accente autobiografice. Cartea s-a bucurat de un răsunător succes; a câştigat diverse premii (Air Inter – Franţa; Acerbi – Italia), a fost inclusă în UNESCO Collection of Representative Works (Colecţia UNESCO de Lucrări Reprezentative), tradusă în 18 limbi şi ecranizată de două ori (în 1977 de Risto Jarva şi în 2006 de Marc Rivière, cu Christopher Lambert în rolul principal), astfel că din acel an Paasilinna a devenit scriitor independent. Până în 2009 autorul a publicat 12 cărţi de non-ficţiune şi 35 de romane, scriind aproape un roman pe an – eveniment aşteptat cu interes în fiecare toamnă. Printre titlurile cele mai cunoscute se numără: “Onnellinen mies” (Un om fericit, 1976), “Ulvova mylläri” (Morarul urlător, 1981), “Hirtettyjen kettujen metsä” (Pădurea vulpilor spânzurate, 1983), “Ukkosenjumalan poika” (Fiul zeului furtunii, 1984), “Hurmaava joukkoitsemurha” (O fermecătoare sinucidere colectivă, 1990), “Elämä lyhyt, Rytkönen pitkä” (Viaţa trece, Rytkönen rămâne, 1991), “Rovasti Huuskosen petomainen miespalvelija” (Bestialul servitor al pastorului Huuskonen, 1995) etc.