spot_img

Pianiştii Matei Varga şi Ben Schoeman, la Ateneul Român

Astăzi, 23 noiembrie 2010, ora 19:00, la Ateneul Român, în cadrul stagiunii camerale “ICR la Ateneu”, vor susţine recitaluri pianiştii Matei Varga şi invitatul său, pianistul sud-african Ben Schoeman. Programul reuneşte piese interpretate la patru mâini şi la două piane, semnate de Franz Schubert, Robert Schumann, Dinu Lipatti, Serghei Rahmaninov şi Maurice Ravel.

În program: Franz SCHUBERT – “Fantezie în fa minor pentru pian la patru mâini D 940”; Robert SCHUMANN – “Andante şi Variaţiuni pentru două piane op. 46” ; Dinu LIPATTI – “Trei Dansuri Româneşti pentru două piane”; Serghei RAHMANINOV – “Suita nr. 2 în Do Major pentru două piane op. 17”; Maurice RAVEL – „La Valse” pentru două piane”.

“Fantezia pentru pian la patru mâini în fa minor” de Schubert îmbină arhitectura cvadripartită a Sonatei clasice cu elemente romantice caracteristice Poemului simfonic. Forţa expresiei artistice şi desăvârşirea mijloacelor tehnice o situează printre capodoperele absolute ale istoriei muzicii universale.

Lucrarea “Andante şi Variaţiuni op. 46”, compusă în 1843 pentru pian, două violoncele şi corn, a fost rescrisă de Schumann pentru două piane la sugestia lui Mendelssohn. Tema, ca şi întreaga atmosferă a lucrării, este lirică. Însuşi compozitorul remarca: “[variaţiunile] au un caracter foarte elegiac, trebuie că eram foarte melancolic când le-am scris.”

Lipatti a creat câteva admirabile lucrări circumscrise esteticii neoclasice sau inspirate din melodia populară românească. Este şi cazul “Dansurilor româneşti” concepute în 1943 pentru două piane, pe care compozitorul le-a orchestrat şi regândit în 1945 transformându-le într-olucrare concertantă dedicată instrumentului său iubit, pianul.

Compusă în 1901, “Suita a doua pentru două piane op. 17” de Rahmaninov a reprezentat momentul renaşterii inspiraţiei creatoare după un blocaj de patru ani provocat de insuccesul primei sale simfonii. În contrast cu prima sa Suită, inspirată din literatură, lucrarea de faţă alătură câteva dansuri unei sublime romanţe

Dansul l-a preocupat pe Ravel întreaga viaţă, de la cele mai vechi la cele de sorginte populară. Dintre acestea Valsula avut un loc aparte, lui dedicându-i două lucrări râmase în literatură atât în variate de două piane cât şi în vestminte orchestrale, realizate chiar de compozitor. (frangmente din notele de program de Ioan Dobrinescu)

Una dintre certitudinile şcolii pianistice româneşti actuale, Matei Varga s-a născut în 1980 la Bucureşti şi a studiat la Universitatea de Muzică cu Ana Pitiş, Ioana Minei şi Sandu Sandrin. S-a perfecţionat apoi la Mannes College of Music din New York, cu Pavlina Dokovska şi cu o serie de maeştri de răsunet ai momentului, dintre care îi amintim pe Yefim Bronfman, Claude Frank, Richard Goode, Murray Perahia, Menahem Pressler, Jerome Rose, Marian Rybicki, Raoul Sosa şi Jean Yves Thibaudet. Premiul II la Concursul Enescu, împeună cu premiul pentru cea mai valoroasă interpretare a unei creaţii enesciene, au deschis seria distincţiilor internaţionale prestigioase care i-au confirmat talentul şi valoarea. Dintre acestea amintim: Premiul I la concursul „Lory Walfish” (Bucureşti), Premiul II la Porto, Premiul III la „Maria Canals” (Barcelona), Dorothy Mackenzie Artist Recognition Award (New York) şi Mannes Concerto Competition.
Matei Varga a susţinut recitaluri şi concerte pe trei continente, din Suedia şi până în Maroc şi de la Bucureşti la New York, realizând nenumărate înregistrări de televiziune, radio şi disc (la Naxos şi AIX Records). În luna ocotmbrie 2010 va apărea la casa de discuri Naxos un album George Enescu ce cuprinde Sonata nr. 1 op. 24 şi Suita nr. 2 op. 10.
În prezent, Matei Varga este profesor la Lucy Moses Music School din New York City.

Ben Schoeman este cel mai aclamat pianist sud-african al momentului, laureat al concursului UNISA de la Pretoria (2008), al medaliei de aur şi al premiului I la Royal Over-Seas League Music Competition (Londra, 2009). A studiat cu John Standford la Universitatea din Pretoria şi s-a perfecţionat apoi cu Boris Petrushansky, Michel Dalberto şi Louis Lortie la renumita Accademia Pianistica „Incontri col Maestro” din Imola (Italia). În prezent este doctorand la City University şi Guildhall School of Music and Drama din Londra, unde se îi are ca maeştri pe Ronan O’Hora şi Chris Wiley.

A concertat în Africa de Sud, dar şi în Europa, Canada şi Statele Unite, fiind permanent prezent pe scene prestigioase cum sunt Queen Elizabeth Hall şi Wigmore Hall (Londra), Grande Auditorio al Fundaţiei Gulbenkian (Lisabona), Paleis Het Loo (Olanda), Schloss Moritzburg (Dresda) şi Konzerthaus (Berlin). Valoarea sa excepţională şi contribuţia la dezvoltarea artei muzicale sudafricane i-au adus Premiul Asociaţiei Alumini a Universităţii din Pretoria. Ben Schoeman a lansat de curând, pe DVD, concerte de pian de Ceaikovski şi Mozart.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508