Astăzi, 15 noiembrie 2010, ora 19:00, la sediul Fundaţiei Raţiu din Marea Britanie / Centrul Cultural Românesc (Manchester Square , 18 Fitzhardinge Street , London W1H 6EQ) are loc conferinţa „Spaţiul ca mijloc de expresie. O privire asupra teatrului românesc de astăzi”, susţinută de criticul de teatru Octavian Saiu, în cadrul programului Culture Power. Moderator: dr. Mike Phillips, OBE, scriitor, istoric şi curator. Conferinţa va fi urmată de discuţii cu publicul şi de lansarea cărţii în limba engleză „In Search of Lost Space” de Octavian Saiu (UNATC Press, 2010).
„Ca formă de artă mereu în căutarea propriei identități, teatrul se reflectă întotdeauna în spațiul în care prinde viață. La momentul marilor re-evaluări – ale tradițiilor, inovațiilor și, totodată, ale eșecurilor scenei lumii – problematica spațiului devine un criteriu fundamental. Cu atât mai mult cu cât globalizarea implică mutații radicale pentru cultura vizuală a spectacolului contemporan, pentru alegerea și structura repertoriului. În context românesc, prin creațiile unor regizori ca Silviu Purcărete, Victor Ioan Funză sau mai tânărul și mai rebelul Radu Afrim, și, în context internațional, prin regizori ca Robert Wilson sau Robert Lepage, mutațiile mentalității teatrale devin – într-o manieră organică și aparent ireversibilă – provocări ale spațiului teatral. Pentru acești regizori-creatori, necesitatea reînnoirii spațiului a devenit principiu estetic. Concentrându-se asupra unor spectacole de marcă semnate de Silviu Purcărete, Victor Ioan Frunză și Radu Afrim, conferința va explora paradigma spațiului în teatrul românesc contemporan. Își propune să demonstreze că, prin perspectiva universului spațial, acești artiști proiectează un sens al universalității care transcende toate barierele tradiției. Într-adevăr, în producțiile lor, spațiul este o expresie identitară.“ , a scris Octavian Saiu.
Octavian Saiu predă teatru și literatură dramatică în calitate de profesor asociat la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale“ din București și de conferențiar invitat la Universitatea Otago din Noua Zeelandă. În perioada 2008-2009 a fost cercetător la Universitatea din Londra. Deține un titlu de doctor în studii teatrale (UNATC) și unul în literatură comparată (Otago). A participat la numeroase evenimente teatrale și conferințe academice internaționale în Israel , Canada, Brazilia, Suedia, Irlanda etc. Timp de trei ani, a lucrat ca moderator și prezentator pentru Televiziunea Română, în cadrul unor emisiuni de teatru, film și arte vizuale. A fost redactor la revista „Teatrul azi“ și face parte din grupul editorial care a fondat publicația „Studii de Estetică și Teoria Teatrului“. Este vicepreședinte al Secției Române a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru (AICT). A publicat trei cărți, una dintre ele primind anul acesta Premiul Criticii.
Programul de conferinţe şi dialoguri libere Culture Power a fost iniţiat de Fundaţia Raţiu din Marea Britanie și este realizat cu sprijinul ProFusion International Creative Consultancy.