De curând, a apărut numărul şase al revistei de ştiinţă şi artă în tranziţie „Europa”, tema acestui număr fiind „Regionalismul”. Revista a fost fondată în anul 2008, la Novi Sad, în Serbia, de scriitorul Pavel Gătăianţu.
“Europa îşi vede viitorul spre un echilibru dintre concurenţă şi colaborare, iar eforturile umane sunt direcţionate spre încercările de asigurare a dezvoltării echilibrate a teritoriilor, pentru că, dacă doar piaţa ar regla relaţiile economice, atunci capitalul sau bogăţiile ar fi concentrate la nord şi vest, iar sărăcia – în est şi sud. Aşa medita Jacques Deloire, fostul preşedinte al Comisiei Europene de acum două decenii.
Gorgy Konrad, în una din cuvântările sale, susţinea că viitorul Europei poate fi clădit şi prin colaborarea oraşelor europene. De fapt, ţelul principal al regionalismului este unificarea standardului de viaţă al locuitorilor, micşorarea migraţiilor. De aici şi mai multe proiecte transfrontaliere ca răspuns la această constatare.
Regionalismul este legat şi de o mai mare autonomie a teritoriilor respective, fapt care uneori trezeşte şi unele suspiciuni la nivelul elitelor politice existente, astfel că termenii de regionalism şi descentralizare nu sunt întodeauna priviţi cu ochi buni. Din această cauză sunt puţine cercetări în acest domeniu din zona unde este publicul nostru ţintă. Acesta a fost şi încă un motiv să deschidem spre dezbatere o astfel de temă.
În rest, începând cu luna iulie anul curent revista noastră este indexată în BDI (Baza de Date Internaţionale) CEEOL în Germania. Am ieşit şi noi pe piaţă, în ton cu exigenţele pe care le aduce tranziţia.”, a scris Pavel Gătăianţu, redactorul-şef al revistei Europa.