spot_img

Lansări ale Editurii Betta, la Gaudeamus

Astăzi, 20 noiembrie 2010, ora 11:30, la standul Editurii Betta, în cadrul Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus au loc lansările volumelor „Ilinca” de Victoriţa Duţu, „Până la găsirea unui alt eu” de Caliopi Dicu, „Fomula matematică a iubirii” şi „Întâlnire la castel” de Eliza Roha şi „Iluţa şi războiul” de Radu Pădurariu. Vor prezenta: R. N. Carpen şi criticul literar Aurel Goci.

Volumul de proză scurtă „Ilinca” al prof. Victoriţa Duţu – poetă, eseistă, pictoriţă, romancieră, realizatoare de emisiuni tv – cuprinde basme şi povestiri fantastice, născocite de autoare la vârsta adolescenţei şi se încadrează în zona scrierilor cu caracter nuanţat, filozofic, pilduitor. Autoarea ne poartă într-o lume plină de farmec, curată, cu o naivitate seducătoare şi, paradoxal, cu profunzimi de gândire filosofică, cu personaje ce capătă forţe supranaturale, în care binele iese biruitor asupra răului. Cuvintele curg în graiul moldovenesc-adolescentin, uşor ironic, asupra căruia autoarea nu a intervenit, lăsând pe cititor să se bucure de frumuseţea autenticităţii sale.
Prin volumul de poeme „Până la găsirea unui alt eu” de Caliopi Dicu ne introduce într-o lume a inefabilului, „o pictură pe care nu s-au uscat culorile/ înnoită mereu cu o naştere lungă cât o călătorie” – în care cuvintele capătă sensuri negândite şi puteri magice, creând un univers al atotputerniciei iubirii. Poemele din prezentul volum, versurile fin cizelate cu talent şi multă trudă consfinţesc adevărul că poezia rămâne o regină a literaturii, adevărat zbor de pasăre măiastră.

Formula matematică a iubirii” de Eliza Roha se integrează ca toate romanele sale într-o mare frescă a societăţii româneşti a ultimilor 70 de ani, fiind o carte complexă – roman de dragoste, social, policier, fantastic”. Pe lângă personajele umane ale căror destine urmărite de-a lungul a zeci de ani sunt influenţate de acţiunea unei descoperiri fabuloase şi anume „formula matematică a iubirii”, apar ca personaje importante neconvenţionale iubirea pură, adevărată, ce înfrumuseţează şi fericeşte omul la toate vârstele sale şi marea, personaj viu, misterios ce devine legătoarea şi dezlegătoarea tainelor firii, ce captează cele mai ascunse simţiri ale vieţuitoarelor dinăuntru şi din afara sa. Folosirea „formulei matematice a iubirii” în alte scopuri decât cele naturale aduce numai evenimente negative, drame iar atunci când iubirea este însoţită de încredere, bunătate, toleranţă, destinele personajelor intră pe un făgaş normal.
Întâlnire la Castel”, primul roman al Elizei Roha, apărut acum într-o nouă ediţie revăzută, este un roman de dragoste târzie, ideală, ivită surprinzător între o Cenuşereasă inconştientă de feminitatea ei şi Domnul Conte, un fante matur şi exigent care ştie să descopere, sub o aparenţă umilă, nestemata unei feminităţi ignorate… „Întâlnire la Castel” este totodată şi roman de aventuri, cu o puternică tentă socială, acţiunea sa, palpitantă şi bine condusă, îmbogăţindu-se cu elemente specifice romanului policier. Ritmul alert, cu momente ce se succed, învăluite într-o aură de mister, măreşte interesul de a urmări firul acţiunii.

În primul său roman „Iluţă şi războiul” – după mai multe povestiri, articole şi cronici literare publicate – prof. Radu Pădurariu reface, cu talent, spiritul vremurilor, prezentând viaţa grea plină la drame şi neajunsuri a moldovenilor aflaţi de o parte şi de alta a frontului în anii ’43-44.Graiul frumos, bogat, curat, întâmplările ce se succed ciematografic, imaginile de un farmec aparte amintesc de stirpea marilor povestitori moldoveni. Autorul realizează un reuşit portret psihologic al copilului Iluţă – personajul principal şi istorisitorul evenimentelor – care este supus vicisitudinilor războiului ce-l vor marca pentru toată viaţa.

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Am participat la actiunea Editurii Betta, ca invitat al alesei scriitoare, excelentei pictorite si foarte bunei profesoare Victorita Dutu, iar lansarea a avut un deosebit succes de public, fiind multi oameni de cultura cunoscuti in presa , edituri sau la radio si TV., care au urmarit atat lectura scriitorilor lansati, cat si prezentarea moderatorului ,din partea conducerii editurii. De asemenea, vorbitorii au prezentat pertinent, la obiect, creatia celor lansati, precum si aspecte biografice succinte.
    Un aflux mare de persoane si o rodnica vizitare a multor edituri din Bucuresti si din tara. Am mai fost, ca membru al USR, dar si ca simplu cititor, la alte targuri din capitala, ca si la targul regional de la Craiova, si mi se pare ca acest Gaudeamus a fost cel mai populat si presarat cu multe activitati dedicate lecturii, inclusiv pe Internet sau pe DVD-uri.Cine a venit la targul de carte a fost foarte castigat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508