Astăzi, 22 noiembrie 2010, ora 17.00, în Sala de lectură a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava, se va desfăşura o manifestare în memoria cunoscutului poet bucovinean Paul Celan. Cu această ocazie va conferenţia prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, decanul Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării. De asemenea, pe parcursul evenimentului, studenţii germanişti din cadrul Facultăţii de Litere şi Ştiinte ale Comunicării vor citi din opera scriitorului. Manifestarea va fi moderata de Alexandru Ovidiu Vintilă. Organizatori acţiunii sunt Consiliul Judeţean Suceava, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Universitatea „Ştefan cel Mare”, Facultatea de Litere şi Ştiinte ale Comunicării.
De asemenea, pe 23 noiembrie 2010, ora 17:00, la secţia de arte a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava va avea loc evenimentul “Corona Soul- In memoriam Paul Celan” (23 noiembrie 1920-20 aprilie 1970), un meridian trasat de Angela Furtună, Gustav Mahler şi Arnold Daghani.
Programul 2010 – Anul Paul Celan, iniţiat şi deschis la Biblioteca Bucovinei de scriitoarea Angela Furtună în ianuarie 2010, în cadrul comemorării Zilei Internaţionale a Holocaustului, a ajuns deja la finele drumului său, găzduit parţial şi de Biblioteca Bucovinei, dar şi de prestigioase foruri şi reviste de cultură şi universitar-academice, internaţionale şi naţionale, clasice sau internetice.
Paul Celan rămâne poetul bucovinean a cărui operă a atins cea mai mare cotă internaţională, opera sa continuând să atragă în toată lumea bună interpretări şi discuţii, exegeze şi relecturi.
În 2010, chiar pe 23 noiembrie, se împlinesc 90 de ani de la naşterea sa, 40 de ani de când s-a sinucis (la numai 50 de ani) şi 50 de ani de când Germania l-a onorat cu Marele Premiu Brüchner pentru poezie.
Originar din Cernăuţi, poetul – evreu de limbă germană – îşi petrece acolo copilăria, pe fondul creşterii antisemitismului şi al politicilor criminale naziste, dar va rămâne marcat pe viaţă de exterminarea părinţilor în toamna anului 1942 în cadrul Holocaustului transnistrean, apoi fiind deportat el însuşi într-un lagăr de muncă forţată şi exterminare din apropierea Buzăului, după care va pleca în Bucureşti, va încerca să găsească o altă patrie în câteva capitale occidentale, pasager şi în Israel, finalmente în Franţa, unde se va sinucide aruncându-se în Sena la 20 aprilie 1970. Patria sa rămăsese în urmă, în Bucovina, despre care a scris mereu cu demnitate şi durere sfâşietoare : « Bucovina – O ţară unde nasc mereu oameni şi cărţi ». Iar adevărata patrie pare să fie astăzi în inima cititorilor săi, conform propriei premoniţii « Cuvântul se întoarce în inimă ».