Joi, 18 noiembrie 2010, ora 18:30, la standul Editurii Curtea Veche, în cadrul Salonului Internaţional de Carte “Gaudeamus” de la Bucureşti, va avea loc lansarea volumului “Ştefan Niculescu, Poetică, matematică şi armonie muzicală” de Adrian Leonard Mociulschi, Editura Curtea Veche. La eveniment vor vorbi Dan Mircea Cipariu şi Gheorghe Zamfir.
“Ştefan Niculescu ne-a lăsat o moştenire deosebit de preţioasă, atât ca autor al unor capodopere, unanim apreciate în ţară şi în străinătate, cât şi ca un valoros muzicolog şi exeget al creaţiei enesciene. Contribuţiile sale în domenii atât de specifice cum ar fi heterofonia (unde intra în polemică cu Boulez) sau heteromorfia, se traduc în pagini muzicale de o excepţională valoare şi originalitate. Mult apreciat de personalităţi de talia lui Ligeti, cu care a dialogat de la egal la egal, prezent în marile concerte şi festivaluri internaţionale, precum şi în cataloagele unor prestigioase edituri străine şi, bineînţeles, româneşti, Niculescu a fost şi acel extraordinar profesor care a îndrumat multe generaţii de viitori compozitori, printre care si autorul acestei cărţi.”, a scris academicianul Cornel Ţăranu.
Introducând cititorul în universul experimental, lucrarea îmbină teorii revoluţionare despre cosmogonia Universului (precum teoria coardelor) cu descoperirile stranii ale lui Pitagora în domeniul acusticii. Toate acestea raportate la personalitatea creatorului la fel de misterios ca şi opera sa, căci Ştefan Niculescu a fost un iniţiat al tainelor sunetelor pentru care matematica a constituit, la fel ca şi pentru marele său contemporan Ion Barbu, o cale de fuziune a ştiinţelor exacte cu arta, o cale către revelaţia unui spaţiu transcendent prin simetrie, proporţie şi număr.
Descendent dintr-o familie nobiliară naturalizată în România la începutul secolului al XIX-lea, Adrian Leonard Mociulschi a absolvit Academia de Muzica din Bucureşti la clasa regretatului academician Ştefan Niculescu şi Institutul Teologic Romano-Catolic din Bucureşti, unde a studiat istoria filozofiei cu academicianul Gheorghe Vlăduţescu. A dobândit diploma de Doctor în muzică cu distincţie cum laude (2005). Pentru meritele sale artistice i s-a decernat „Himalaya Cup” la Beijing (1995) de China Radio Internaţional (1995) şi „Premio Presidente Disputacion de Valencia” din partea municipalităţii Oraşului Montserrat (2000).