Mâine, 2 noiembrie 2010, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, ediţia a XX-a, vor avea loc o serie de evenimente care vor aduce în prim plan diferitele faţete ale operei unuia dintre cei mai importanţi regizori polonezi: Tadeusz Kantor.
Evenimentele dedicate lui Tadeusz Kantor vor începe de la ora 11.00, la UNATC, cu conferinţa susţinută de Michal Kobialka, însoţită de proiecţii din spectacolele semnate de regizor.
Michal Kobialka este cunoscut ca primul traducător în engleză al scrierilor lui Tadeusz Kantor, căruia i-a dedicat o serie de studii. Conferința este o ocazie de a parcurge, alături de un cunoscător, traseul artistului polonez, dar şi de a urmări secvenţe reprezentative din spectacolele sale, graţie filmelor ce vor fi proiectate cu această ocazie, puse la dispoziție prin amabilitatea Dorotei Krakowska şi a Kantor Estate, cu sprijinul Institutului Polonez din București.
De la ora 16.30, la Librăria Cărturești (Verona) va avea loc lansarea cărții “O călătorie în alte spaţii: Teatrul lui Tadeusz Kantor” de Michal Kobialka, în traducerea Ciprianei Petre, volum realizat în colaborare cu Catedra de Teatru a Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca și apărut în colecţia FNT. Cartea va fi prezentată de Anca Măniuţiu.
În aceeași zi, de la ora 22.00, la Sala Elvira Popesco, va începe seria de cinci zile de proiecții a spectacolelor semnate de regizor, în ordinea cronologică a punerii lor în scenă, montate la Teatrul Cricot 2, în ultima perioadă a creaţiei sale, numită „Teatrul Morţii”. Spectacolele au ca teme constante moartea, transcentenţa, amintirea şi istoria întipărită în memoria umană. Spectacolul “Clasa moartă” este urmat de „Wielopole, Wielopole, Să moară artiștii, Nu am să mă întorc niciodată aici” și „Astăzi este ziua mea” (acesta din urmă fiind ultimul realizat de Kantor, premiera avand loc după moartea sa).
În plus, încă din prima zi a festivalului și până la încheierea acestuia, pe gardul Muzeului Național de Artă poate fi văzută o expoziție specială de fotografii din spectacolele lui Tadeusz Kantor semnate de artistul fotograf Romano Martinis.
Realizarea acestui program nu ar fi fost posibilă fără sprijinul Institutului Polonez din București. Intrarea la toate aceste evenimente este liberă.
Programul complet al Festivalului Național de Teatru poate fi găsit pe www.fnt.ro