Mâine, 3 noiembrie 2010, ora 18.00, la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistă din Veneţia va avea loc vernisajul expoziţiei „archi-VE/RO – Între Orient şi Occident. Arhiva de imagine Alexandru Tzigara-Samurcaş”. Expoziţia prezintă o selecţie de diapozitive pe sticlă din excepţionalul fond al arhivei fotografice care a aparţinut lui Alexandru Tzigara-Samurcaş, fond aflat la Departamentul de Istoria şi Teoria Arhitecturii şi Conservarea Patrimoniului din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti.
Expoziţia va fi inaugurată de prof. dr. arh. Anca Brătuleanu, directorul Departamentului Istoria şi Teoria Arhitecturii şi Conservarea Patrimoniului din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” şi conf. dr. arh. Sergiu Nistor , preşedinte ICOMOS România.
Vernisajul va fi urmat de o dezbatere moderată de prof. dr. arh. Nicolae Lascu (Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”).
Vor lua cuvântul prof. Franco Mancuso (Universitatea de Arhitectură din Veneţia), prof. Grigore Arbore Popescu (Consiliul Naţional al Cercetării al Republicii Italiene) şi arh. Irina Băldescu (Direcţia pentru Bunuri Culturale şi Peisagistice a regiunii Veneto).
Alexandru Tzigara-Samurcaş (1872-1952), figură de prim rang a culturii române, a fost de-a lungul carierei sale profesor de estetică şi istoria artei la Şcoala de Belle Arte şi la Universitatea din Bucureşti, precum şi la Universitatea din Cernăuţi, întemeietor al Muzeului de Etnografie şi Artă Naţională şi ctitor al clădirii acestuia (actualul Muzeu al Ţăranului Român din Bucureşti), director al Fundaţiilor Universitare Carol I etc.
Interesul cu totul special al arhivei constă, pe de o parte, în aducerea în actualitate a unei tehnici fotografice abandonate (diapozitivul pe sticlă) şi a calităţii remarcabile a imaginilor astfel obţinute iar, pe de altă parte, în valorificarea unei mărturii cu valoare de patrimoniu despre Europa din jurul anului 1900 (reproduceri ale unor opere de artă, imagini de spaţii urbane şi monumente din diferite oraşe europene, fotografii-document ale unor monumente din România care, în multe cazuri, sunt unicele mărturii ale existenţei acestora etc.).
Majoritatea diapozitivelor sunt relevante atât pentru perspectiva intelectualului de la oraş asupra satului de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, cât şi pentru felul în care românul, ca „străin”, se raporta – cu complexele şi orgoliile sale- la o lume care era fie cea a „vecinătăţii imediate” (Balcanii, Turcia, Ungaria), fie cea a depărtărilor europene sau exotice.
Expoziţia va fi deschisă publicului până pe 21 noiembrie 2010 în spaţiile de la etajul I al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.
Evenimentul este realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român şi al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti.