De curând, la Editura Rafet a apărut volumul „Dreptatea învingătorului” de Victoria Milescu, cu o prefaţă semnată de Gheorghe Istrate.
“O evoluţie surprinzătoare, ,,victoriană‘‘, în poezia română contemporană, o prezintă cazul Victoria Milescu. Volumele ei au crescut unul din altul, precum arborii adolescenţei revărsaţi în arborii maturi. Glasuri de critici, autorizate, mi se alătură în a-i recepta antena poetică plenară, cea cu o vibraţie de o structuralitate şi frumuseţe proprii.
Aflată încă într-o tinereţe superioară, Victoria Milescu este adoptată de dicţionare, antologii, ba chiar enciclopedii riguros selective, de premii şi diplome de excelenţă, pe care numai orgolioşii emfatici se prefac că nu le observă sub laserul lor larvar şi servil.
Cineva îşi manifestase, umil şi cinstit, neputinţa de a penetra sintagma unui titlu precum Conspiraţii celeste, unul dintre cele mai recente şi de succes volume ale Victoriei Milescu. Într-adevăr, acolo se ascunde o tautologie intenţională, care împinge ,,epica‘‘ poeziei mult mai departe, în ,,Povestea magului călător în stele‘‘, a suprastraturilor inspirative, adică în răsuflul obosit de atâta zbor al îngerului constelar.
Acest nou volum, Dreptatea învingătorului – titlu exact şi înscris diametral în poezia de până acum a poetei – , reprezintă o mică schimbare la faţă a Victoriei Milescu. Integral, este o ars poetica. Nu teoretică precum la Nicolas Boileau – ci aplicativă, pe cât se poate, cu prospeţime şi posesiv chemătoare. O mărturisire în alcovul poeziei adevărate lângă un mire de penumbră şi de mireasmă abstractă. Mai exact, un discurs dublu despre poem şi poet, între care se aşază, febril, verigheta dreptăţii, de aici titlul Dreptatea învingătorului, dar mai ales dreptatea suferinţei creative.”, a scris în perfaţa volumului scriitorul Gheorghe Istrate.