Mâine, 18 noiembrie 2010, ora 17:00, în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române (Bdul Dacia nr. 12, Bucureşti) are loc conferinţa “Junimea” ca paradigmă culturală”, susţinută de acad. Solomon Marcus. Conferinţa va fi urmată de discuţii cu publicul. Evenimentul are loc în cadrul proiectului “Conferinţele MNLR”. Totodată, duminică, 21 noiembrie 2010, la ora 11:00, în sala „Ion D. Sârbu” a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, acad. Solomon Marcus va susţine conferinţa „Spectacolul – paradigmă universală”. Această conferinţă are loc în cadrul „Întâlnirile SpectActor” iniţiate de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” şi de revista „SpectActor”.
Pentru polivalentul cercetător al inteligenţei umane, paradigma „spectacol“ acoperă tot ce are legătură cu intriga, personajele, spectatorii, relaţiile conflictuale, strategiile aplicate, rolurile jucate de noi toţi etc. A decripta din timp mecanismele « spectacolului » din care inevitabil facem parte este un dat al fiinţei umane şi un punct de reazem pentru cei care vor să înţeleagă mai devreme ce roluri le rezervă propriul destin. Moderatorul întâlnirii: Nicolae Coande.
Solomon Marcus s-a născut la 1 martie 1925, în orașul Bacău. A urmat cursurile Facultății de Matematică din cadrul Universității București. A obținut ulterior titlul științific de doctor în matematică. După absolvirea facultății, a predat ca profesor la Facultatea de Matematică din cadrul Universității București. Solomon Marcus este autorul a numeroase studii interdisciplinare, de cărți ce privesc utilizarea matematicii în lingvistică, în analiza teatrală, în științele naturale și sociale s.a. Cărțile sale au fost traduse în multe țări ale lumii. A publicat peste 50 de volume în România, traduse apoi în mai multe limbi, şi aproximativ 400 de articole în reviste științifice sau de specialitate. În anul 2001, matematicianul Solomon Marcus a fost ales ca membru titular al Academiei Române.